Συνδεθείτε μαζί μας

7 Απριλίου 1968: Ο «Οίκος Ξενίας και Περιθάλψεως Ασθενών» στο Καλυφτάκι Κηφισιάς!

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας ας θυμηθούμε το όραμα μας της δεκαετίας του 1960, για την βοήθεια των συνανθρώπων μας με καρκίνο, που βρισκόντουσαν έρημοι, μόνοι και ανήμποροι στην Αθήνα. Και ήταν αρκετοί. Πως να τους φρόντιζε όλους ο Άγιος Σάββας; Τι μπορούσε να κάνει το Κράτος; Μερικοί λένε γι’ αυτό, το συνεχώς καταδικασμένο: «το μεν πνεύμα πρόθυμο, η δε σαρξ ασθενής». Δηλαδή θέλει να κάνει κάτι, αλλά δεν μπορεί. Δυστυχώς, στο Κράτος μας όλα προχωρούν πολύ αργά. «Καρκινοβατούν». 

Όταν οι δυο οραματιστές της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο τότε Πρόεδρος, αείμνηστος Γεώργιος Κατσαφάδος και ο τότε Γενικός Γραμματέας, Αλέξανδρος Τζατζόπουλος, ανέλυσαν στις αρχές του ’60 στο Διοικητικό Συμβούλιο την ανάγκη ίδρυσης Ξενώνων περίθαλψης ασθενών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έθεσαν τις βάσεις ώστε το όραμα να γίνει πραγματικότητα.

Το 1963, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, απεφασίσθη η αγορά κτήματος στο Καλυφτάκι Νέας Κηφησιάς, περίπου 100 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Ζαννείου Ορφανοτροφείου Πειραιώς. Έτσι άρχισε να οικοδομείται ο μοναδικός την εποχή εκείνη «Οίκος Ξενίας και Περιθάλψεως Ασθενών» (ΟΞΠΑ) στην Ελλάδα για καρκινοποαθείς με δύο πτέρυγες (πτέρυγα Αλέξανδρου Τζατζόπουλου και πτέρυγα Γεωργίου Κατσαφάδου), που περατώθηκαν το 1968 και 1970 αντίστοιχα, δυναμικότητας 330 κλινών με μικρή εκκλησία των Αγίων Αναργύρων για τον εκκλησιασμό των καρκινοπαθών. 

Ο Ξενώνας λειτούργησε μέχρι το Μάρτιο του 1985, οπότε και παραχωρείται στο Δημόσιο και μετατρέπεται στο πραγματικά πρωτοπόρο Ογκολογικό Νοσοκομείο της Αττικής «Οι Άγιοι Ανάργυροι», ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είμαστε υπερήφανοι που το δημιουργήσαμε!

 

Οι ασθενείς γυρίζουν με το λεωφορείο του «Ο.Ξ.Π.Α.» στο Καλυφτάκι Κηφισιάς μετά τη θεραπεία τους στην Αθήνα

Απεικόνιση των δύο κτιρίων Ο.Ξ.Π.Α. στο Καλυφτάκι Κηφισιάς το 1969. Φανερώνεται το έρημο της περιοχής, το ρεύμα της Χελιδονούς και η παντελής έλλειψη σπιτιών και πρασίνου

 

 

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ «ΟΙΚΟΥ ΞΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΘΑΛΨΕΩΣ ΑΣΘΕΝΩΝ» (7-4-1968)

 

Τελετή εγκαινίων: Στην πρώτη γραμμή μετά τον Ιερέα ο Υπουργός Υγείας κ. Δουβαλόπουλος, ο τότε Πρόεδρος Γεώργιος Κατσαφάδος, ο Γενικός Γραμματέας Αλέξανδρος Τζατζόπουλος, ο Σύμβουλος Α. Παλλάντιος και ο Ταμίας Κ. Σακελλαρίδης

Ο Γεώργιος Κατσαφάδος συνοδεύει την κα Μαρία Αλεξάνδρου Παπάγου

Ο Υπουργός κ. Δερδεμέζης με τον Γεώργιο Κατσαφάδο χαιρετά την κα Ελένη Ποταμιάνου