Συνδεθείτε μαζί μας

Χωρίς αποτσίγαρα και οι παραλίες του Αλίμου!

Μια εξόρμηση υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας και προστασίας των μη καπνιστών, ιδίως των παιδιών, οργανώνουν το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019 οι εθελοντές της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Στις 10:00 το πρωΐ θα συγκεντρωθούν στις πλαζ του Αλίμου και θα τοποθετήσουν συμβολικά πινακίδες που θα προτρέπουν τους επισκέπτες να μην αφήνουν αποτσίγαρα στις παραλίες. Μαζί τους και ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος με τον Δήμαρχο Αλίμου κ. Α. Κονδύλη ώστε να υπογραμμιστεί το μήνυμα για καθαρές θάλασσες και ακτές χωρίς αποτσίγαρα και τοξικά απόβλητα. 

Αμέσως μετά, η δραστήρια ομάδα των εθελοντών θα μοιράσει στον κόσμο φυλλάδια με σχετικό περιεχόμενο αλλά και ευρηματικά «τασάκια παραλίας» που η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία κατασκεύασε ειδικά για την περίσταση. Στόχος να ενημερωθούν όλοι για τις ολέθριες συνέπειες που έχει για το περιβάλλον η συνήθεια πολλών φίλων που δεν έχουν απαλλαγεί ακόμα από το κάπνισμα να αφήνουν τις γόπες του τσιγάρου στην παραλία. Αλήθεια πόσοι γνωρίζουν ότι:

 • Οι γόπες (τα αποτσίγαρα) αποτελούνται από τις συσσωρευμένες τοξικές ουσίες στο τελευταίο τμήμα του τσιγάρου και από τις πλαστικές ίνες του φίλτρου. Τα αποτσίγαρα αποσυντίθενται αλλά δεν είναι βιοδιασπώμενα. Για πολλά χρόνια (περισσότερα από δέκα!) δηλητηριάζουν το περιβάλλον.
 • Παγκοσμίως πετάγονται 6 τρις. αποτσίγαρα το χρόνο, από τα οποία 4,5 τρις ρυπαίνουν τους δημόσιους χώρους
 • Στη χώρα μας πετάγονται 3.500.000 κιλά, δηλαδή 3.500 τόνοι αποτσίγαρα, 2.650 των οποίων ρυπαίνουν το περιβάλλον με τις εξής συνέπειες :
  • Κατάποση και δηλητηρίαση από μικρά παιδιά και από ζώα.
  • Δηλητηρίαση των υδάτων, των ψαριών, πουλιών.
  • Πρόκληση πυρκαγιών (αστικών και δασών) με μόλυνση εδάφους ➢ και αέρα από τοξικές ουσίες
  • Δηλητηρίαση της τροφικής αλυσίδας.
  • Σπατάλη οικονομικών πόρων

Ας σεβαστούμε λοιπόν όλοι το περιβάλλον και την δημόσια υγεία και ιδιαίτερα την υγεία των παιδιών! Ας πλαισιώσουμε όσοι βρεθούμε το προσεχές Σάββατο στον Άλιμο την πρωτοβουλία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας!

 

Η πινακίδα που θα τοποθετηθεί και θα προτρέπει τους επισκέπτες να μην αφήνουν αποτσίγαρα στις παραλίες