Συνδεθείτε μαζί μας

Πολλά «καλάθια» υπέρ της υγείας και της σωματικής άσκησης στην Καρδίτσα!

Μ’ έναν αγώνα μπάσκετ όχι για τη νίκη και την αθλητική διάκριση αλλά για την υγεία και την πρόληψη έκλεισαν στον Καρδίτσα τον Νοέμβριο, τον μήνα που είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τον σακχαρώδη διαβήτη.

Το απόγευμα της Κυριακής 25 Νοεμβρίου 2018 οι εθελοντές του τοπικού παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας μαζί με τους φίλους τους από το Κέντρο Υγείας Μουζακίου και τον ΓΣΜΠ (Γυμναστικό Σύλλογο Μουζακίου και Περιχώρων) «Γ. Πασιαλής», οργάνωσαν στο κλειστό Γυμναστήριο Μουζακίου έναν διαφορετικό φιλικό αγώνα μπάσκετ. Στόχος να στείλουν το μήνυμα σε όλη την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα στα νέα παιδιά πως η παγκόσμια επιδημία του Διαβήτη μπορεί να αναχαιτιστεί μέσω της αλλαγής του τρόπου ζωής και ιδίως μέσω της άσκησης και της σωστής διατροφής.

Η πρόεδρος του παραρτήματος Καρδίτσας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κα Ερμιόνη Βασιλού μαζί με το μέλος του Δ.Σ. κα Χριστίνα Ρέπα,, υποδέχθηκαν τη βουλευτή κα Παναγιώτα Βράντζα, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μουζακίου κ. Νώντα Γκινή και Θωμά Καλαμπαλίκη, αλλά και δεκάδες ευαισθητοποιημένους φίλους, νέους και μεγαλύτερους.

Όλοι μαζί παρακολούθησαν στο γήπεδο, ομάδα αποτελούμενη από γιατρούς του Κέντρου Υγείας Μουζακίου που αντιμετώπισε την ομάδα μπάσκετ του ΓΣΜΠ «Γ Πασιαλής».  Ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον όμως είχε η δεύτερη αναμέτρηση που ακολούθησε, μεταξύ των παιδιών των γιατρών και εργαζομένων του Κ΄ντρου Υγείας Μουζακίου και παιδιών των τμημάτων υποδομής του Γ’ ΓΣΜΠ «Γ Πασιαλής». 

Στην κερκίδα του Γυμναστηρίου τα συνθήματα ήταν βέβαια πολύ διαφορετικά από εκείνα που συναντά κανείς σ’ έναν συνηθισμένο αγώνα μπάσκετ καθώς κεντρικό μήνυμα των φιλάθλων ήταν:  «ασκούμαι – δίνω το παράδειγμα στα παιδιά μου»!

Το σκορ του αγώνα; Πολλά «καλάθια» υπέρ της υγείας και της σωματικής άσκησης! 

Τέτοιες πρωτοβουλίες αποκτούν ξεχωριστή σημασία, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, αφού οι αλλαγές που αφορούν στον τρόπο ζωής, αν και θεμελιώδεις στην πρόληψη του Διαβήτη, δεν είναι συνήθως εύκολες και απαιτούν συνεργική δράση των  επαγγελματιών υγείας, της πολιτείας, των τοπικών κοινωνιών. Καθοριστικός είναι και ο ρόλος της οικογένειας, όχι τόσο μέσω συμβουλών και υποδείξεων αλλά μέσω υιοθέτησης από τους ίδιους τους γονείς υγιεινών συνηθειών τις οποίες θα ακολουθήσουν και τα παιδιά τους.

Για άλλη μια φορά οι εθελοντές της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στην Καρδίτσα έδωσαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο νόημα στο σύνθημα «αλλάζουμε για να ζούμε». Μπράβο τους!

Αρθογράφοι: