Συνδεθείτε μαζί μας

Πιο πολλούς σκοτώνει η εργασία παρά οι πόλεμοι!

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συνεδριακού Κέντρου της Νέας Ιωνίας συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου οι εθελοντές του ενιαίου παραρτήματος Νέας Ιωνίας-Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας-Ηρακλείου-Μεταμόρφωσης (Ν.Ι.Φ.Η.Μ.) της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, για να παρακολουθήσουν την εξαιρετική εσπερίδα που οργάνωσαν με θέμα την πρόληψη και την ασφάλεια στην εργασία.

Η πρόεδρος του παραρτήματος κα Ελισάβετ Γεωργιάδου, ο αντιπρόεδρος του παραρτήματος και Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας κ. Παναγιώτης Βλασσάς, και η επίσης αντιπρόεδρος του παραρτήματος κα Μοσχούλα Μπέστα υποδέχθηκαν, μαζί με τους δεκάδες φίλους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδελφείας, Νέας Χαλκηδόνος και Ηρακλείου κ.κ. Γαβριήλ, τον π. Σωτήριο, τον πρόεδρο του δημοτικού Συμβουλίου Ν. Ιωνίας κ. Κωνσταντίνο Κουλούρη,, την δημοτική σύμβουλο Ν. Ιωνίας κ. Αναστασία Κλάρα, τις Διευθύντριες Κοινωνικής Πολιτικής-Προστασίας Δημόσιας Υγείας των Δήμων Νέας Ιωνίας και Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας κ.κ. Φωτεινή Παπαδοπούλου και Λία Τσαπατσάρη αντίστοιχα, το μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Αλαγιωτών κα Ευγενία Χατζόγλου, την Γραμματέα του Α.Σ Τυφών κ. Μαρία Στασινοπούλου, την Γραμματέα του συλλόγου Ινεπολιτών-Κασταμονιτών κα Λαμπρινή Σπανοπούλου, τον κ. Γιώργο Καραχάλιο π. Δ/ντής της ΕΡΤ.

Στον πρόλογο της η πρόεδρος του παραρτήματος κα Ελισάβετ Γεωργιάδου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (Δ.Ο.Ε.), έχει καθιερώσει μία ημέρα για την παγκόσμια υγεία και την ασφάλεια, με στόχο την επικέντρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος για τα θέματα πρόληψης ατυχημάτων και επαγγελματιών ασθενειών. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία, που έχει συγκεντρώσει η Δ.Ο.Ε. 2.000.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες κάθε χρόνο στον κόσμο, στα 270.000.000 υπολογίζονται τα εργατικά ατυχήματα και 160.000.000 τα περιστατικά εργατικών ασθενειών, 400.000 εργαζόμενοι συνεχώς χάνουν τη ζωή τους από επικίνδυνες ουσίες. Ένας εργαζόμενος πεθαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα. Το συνολικό κόστος των ατυχημάτων και ασθενειών ανέρχεται ετησίως στο 4% του Παγκοσμίου Ακαθάριστου Προϊόντος. Συμπέρασμα: Η εργασία σκοτώνει πιο πολλούς ανθρώπους από ό,τι οι πόλεμοι.» ενώ σημείωσε πως: «Η σημερινή Εσπερίδα, παρά τα ενδιαφέροντα θέματά της, επιπλέον είναι αφιερωμένη στη μνήμη όλων αυτών των εργατών, που έχασαν τη ζωή τους από επαγγελματικές ασθένειες ή από άγνοια ή από εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων ή έλλειψη μέτρων πρόληψης ή εκπαίδευσης.»

Μετά τον σύντομο πρόλογο της κας Γεωργιάδου, τους εισηγητές καλοσώρισε ο Συντονιστής της Εσπερίδας, Μηχανολόγος Μηχανικός, Σύμβουλος HSE Ασφαλείας Υγείας και Περιβάλλοντος, Δικαστικός Πραγματογνώμονας, μέλος του Δ.Σ. του Επιστημονικού Συλλόγου Τεχνικών Ασφαλείας Ελλάδας και αναπληρωματικό μέλος του Σ.Υ.Α.Ε. του υπουργείου Εργασίας, κ. Ιωάννης Οικονομίδης, ο οποίος τόνισε πως «Η διαρκής πρόληψη για την ασφάλεια και την υγεία δεν έχει να κάνει μόνο με την αποφυγή των επαγγελματικών ατυχημάτων και ασθενειών, δεν έχει να κάνει μόνο με την εργασία. Έχει να κάνει με όλους μας, έχει να κάνει με όλον τον πληθυσμό. Έχει να κάνει με όλους μας σε όλες τις φάσεις του βίου μας. Έχει να κάνει κύρια με την ίδια μας την ύπαρξη. Είναι μια καθημερινή μάχη για να υπάρχει αύριο. Είναι το όφελος του καθενός και το όφελος όλων μας.»

Το κύριο μέρος των εισηγήσεων εγκαινίασε ο ο Πρόεδρος Δ.Σ. Επιστημονικού Συλλόγου Τεχνικών Ασφαλείας Ελλάδας (Σ.Τ.Α.Ε.) και επιστημονικό μέλος Ανώτατου Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (Υ&ΑΕ), κ. Παρασκευάς Βερώνης, ο οποίος παρουσίασε το θέμα: «Η Εφαρμοσμένη Πρόληψη Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, μοχλός ανάπτυξης και ευημερίας για τον εργαζόμενο, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία.» ενώ στη συνέχεια η Ειδική Ιατρός Εργασίας, M.D., MSc Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Ειδικευμένων Ιατρών Εργασίας, κ. Ευγενία (Τζένη) Πανταζή, ασχολήθηκε με τον «ρόλο των Ειδικών Ιατρών Εργασίας στην πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών».

Ακολούθησε η εισήγηση της Χημικού Μηχανικού στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγείας & Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.), Δρ. Εύη Γεωργιάδου, με θέμα: «Οι σημερινές προκλήσεις στην πρόληψη των επαγγελματικών κινδύνων και ο ρόλος του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.», και αμέσως μετά ο Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος, Μηχανικός Περιβάλλοντος, Ειδικός Σύμβουλος για ασφαλή και υγιεινά κτήρια-Healthy Building Approach, Low carbon footprint buildings and Low EMF-SAFE Buildings και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιοηλεκτρομαγνητικής Δρ. Θεόδωρος Μέτσης παρουσίασε τις «Επιπτώσεις από την ΗΜ Ακτινοβολία στους χώρους διαβίωσης και εργασίας».

Η Χημικός MSc, Σύμβουλος Περιβάλλοντος, Σύμβουλος Υγείας & Ασφάλειας της Εργασίας και Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, κ. Μαργαρίτα Βατίστα ανέπτυξε το θέμα: «Πρόληψη από την επικινδυνότητα των χημικών ουσιών στην εργασία και στο σπίτι».

Ο Μηχανολόγος Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής της «RMS RISK MANAGEMENT SYSTEMS» και πρόεδρος της Επιτροπής EFNMS Δρ. Γεώργιος Σκρουμπέλος παροσουσίασε την εισήγηση του με τίτλο «Υγεία και Ασφάλεια Εργασίας. Ας αρχίσουμε από την εκπαίδευση.».

Η εσπερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Ψυχολόγου Ba, M.A., APA affiliate, Ειδικού Ψυχολόγου Εργασιακής και Οργανωτικής Ψυχολογίας, διαπιστευμένου Εκπαιδευτή, κ. Δημοσθένη Παναγιώτου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Το σώμα και η χημεία του Stress. Οι σχέσεις τους με τον καρκίνο.», ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και ο διάλογος που αναπτύχθηκε με τους εισηγητές να απαντούν στις ερωτήσεις του ακροατηρίου. Χωρίς αμφιβολία όλοι έφυγαν από το Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας πλουσιότεροι σε γνώσεις και μάλιστα για θέματα που η σημασία τους ακόμη δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς. 

Μπράβο στους δραστήριους εθελοντές του ενιαίου παραρτήματος Νέας Ιωνίας-Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας-Ηρακλείου-Μεταμόρφωσης (Ν.Ι.Φ.Η.Μ.) της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Για άλλη μια φορά εντυπωσίασαν τόσο με την επιλογή του πρωτότυπου θέματος όσο και με την επιτυχημένη οργάνωση της εκδήλωσης!

 

ΠΗΓΗ: ionianet.gr