Συνδεθείτε μαζί μας

Μία νέα στήλη που έρχεται από παλιά

Μία νέα στήλη εγκαινιάζεται στη διαδικτυακή πύλη μας. Η στήλη «De profundis». Για όσους παλαιότερα διάβαζαν το έντυπο περιοδικό μας, το «Μ' Ενδιαφέρει», θα θυμούνται ότι μ' αυτό τον τίτλο παρουσιαζόταν το άρθρο με το οποίο ολοκληρωνόταν (έκλεινε) η ύλη του. Ήταν ένα άρθρο προσωπικής γνώμης, που το έγραφα μόνος μου, ως ένα σχόλιο του υπεύθυνου για το περιοδικό. Ωραίες εποχές όταν και εγώ ήμουν πολύ νεότερος και με περισσότερες αντοχές.

Σήμερα οι καιροί έχουν αλλάξει, αλλά τα προβλήματα των ανθρώπων παραμένουν σχεδόν τα ίδια, αν και πολλές φορές είναι ακόμα πιο οξυμένα και δύσκολα. Μία «εκ βαθέων» παρουσίαση απόψεων, σκέψεων, εκτιμήσεων συνεχίζει να είναι ακόμα περισσότερο αναγκαία, ιδίως σ’ ότι αφορά κοινωνικά θέματα και πιο πολύ όταν σχετίζονται με το χώρο της υγείας, στην ευρύτερη δυνατή έννοια του όρου που περιλαμβάνει και το να ζεις καλά.

Γι’ αυτό λοιπόν το «de profundis» είναι πάλι εδώ. Μόνο που τώρα σας ζητάμε να γίνεται εσείς οι συντάκτες του, να γράψετε εσείς τις δικές σας απόψεις και σκέψεις. Όποιος επιθυμεί και θέλει να γνωστοποιήσει το τι τον εντυπωσιάζει, θλίβει, εξοργίζει, ευχαριστεί, ενθουσιάζει ή γενικότερα όταν κάποιος θέλει να πει τη γνώμη του για ένα κοινωνικό θέμα ή να εξωτερικεύσει μία προσωπική εμπειρία του, το de profundis είναι η σελίδα (στήλη) για να το κάνει. Εμείς από την μια υποσχόμαστε την ελεύθερη παρουσίαση, αρκεί βέβαια ο αρθρογράφος να μην παραβιάζει τους βασικούς κανόνες της καλής συμπεριφοράς, και από την άλλη διατηρούμε το δικαίωμα να εκφράσουμε την κριτική άποψη μας επ’ αυτών που γράφονται, κάτι που καλούμε και όλους τους αναγνώστες να το κάνουν, αν έχουν κάτι να παρατηρήσουν ή να διαφωνήσουν ( και βέβαια να επιδοκιμάσουν). Πάντα όμως με την ευπρέπεια που αρμόζει σ’ ένα ελεύθερο δημοκρατικό βήμα.

Τέλος, αν αναρωτιέστε γιατί χρησιμοποιούμε λατινικό όρο και όχι κάποιον από την πλούσια ελληνική γλώσσα, η απάντηση είναι ότι αφενός είναι καλόηχος, αφετέρου δεν έχουμε πρόβλημα με καμία γλώσσα, όπως δεν έχουν και οι μορφωμένοι όλου του κόσμου όταν χρησιμοποιούν την ελληνική. Εμείς θέλουμε να παραμείνουμε Έλληνες κοσμοπολίτες.

Αρθογράφοι: 

Ευάγγελος Φιλόπουλος

Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος είναι Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Ευρωκλινικής, (τέως Διευθυντής Κλινικής Μαστού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ») και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, 

Βρείτε τον Ευάγγελο Φιλόπουλο στο Facebook, στο pinterest και διαβάστε τις αναρτησεις του στο tumblr