Συνδεθείτε μαζί μας

Λιβαδειά, πόλη δίχως καπνό!

Οι εθελοντές της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στη Λιβαδειά είναι γνωστοί για τις συχνές και πολύ επιτυχημένες εξορμήσεις τους. Αυτή τη φορά στόχος τους είναι ν’ απαλλάξουν την πόλη τους από το κάπνισμα και να την αναδείξουν σε παράδειγμα και υπόδειγμα πόλης δίχως καπνό. Έτσι λοιπόν προχώρησαν σε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Κοινοποίησαν σε όλους τους αρμόδιους φορείς ψήφισμα με το οποίο ζητούν την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ενώ ταυτόχρονα ενημερώνουν για την πρόθεσή τους να τοποθετήσουν σε παιδότοπους και παιδικές χαρές τις ευρηματικές αντικαπνιστικές πινακίδες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Μπράβο στο παράρτημα Λιβαδειάς για την πολύ ωραία πρωτοβουλία του. Ελπίζουμε ότι σύντομα, χάρη στις προσπάθειές του, η Λιβαδειά θα γίνει μια «πόλη ελεύθερη καπνού». Το κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς το Δ.Σ. του Παραρτήματος Λιβαδειάς, η Κεντρική Διοίκηση της, τα μέλη, οι εθελοντές, τα Στελέχη, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας εκφράζοντας όλους εκείνους τους Συμπολίτες μας που εκλιπαρούν για το αυτονόητο, δηλαδή την εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου (Ν. 3868/2010), στους κλειστούς Δημόσιους χώρους και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις υπηρεσίες, τους φορείς, προς τους οποίους θα κοινοποιηθεί το ψήφισμα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων των, να μεριμνήσουν, επιτέλους, για την άμεση εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου στην Περιφέρεια Λιβαδειάς.

 • Επειδή όλοι οι αιρετοί και μόνιμοι Δημόσιοι υπάλληλοι, οφείλουν υπακοή στο Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους, δεν έχουν το δικαίωμα να εφαρμόζουν το Νόμο κατά το δοκούν και να αμελούν εγκληματικά την προστασία της υγείας και ζωής των μη καπνιστών και των νέων παιδιών στο βωμό Οικονομικών και άλλων συμφερόντων.

Και για όσους πιστεύουν, ότι το κάπνισμα αποφέρει μεγάλα κέρδη στην Ελληνική Οικονομία, θα πούμε ότι τα όποια κέρδη εξαφανίζονται από την επιβάρυνση των Ασφαλιστικών Ταμείων λόγω του καπνίσματος. (550 εκατ. € το χρόνο είναι το κόστος των νοσηλειών) και βέβαια να προσθέσουμε την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των καπνιστών και μη.

 • Επειδή ο Έλληνας πολίτης, ο ίδιος πολίτης που καπνίζει στην Ελλάδα, όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό, δεν τολμά να καπνίσει και υπακούει στον Αντικαπνιστικό Νόμο, που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και στην Τουρκία.
 • Επειδή σημαντικό μέρος των ιδιοκτητών καταστημάτων, υγειονομικού ενδιαφέροντος επιθυμούν και οι ίδιοι την εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου, πλην όμως η επιθυμία τους αυτή αναστέλλεται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό εκείνων των συναδέλφων τους, που δεν νοιάζονται για τη Δημόσια Υγεία. Συνεπώς η εφαρμογή του Νόμου θα ωφελήσει ισομερώς όλους γενικά.
 • Επειδή δε δρούμε τιμωρητικά, αλλά προστατευτικά, ζητούμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας να ζήσουμε ελεύθερα, εισπνέοντας αέρα καθαρό, απαλλαγμένο από ρυπογόνους, δηλητηριώδεις ουσίες.
 • Επειδή στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική ατολμία, εμείς οι ενεργοί, ενημερωμένοι πολίτες πρέπει να αντιδράσουμε, να ενημερώσουμε, να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας κλέβουν.
 • Επειδή 500.000 άνθρωποι ανάμεσά τους 150.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο από το παθητικό κάπνισμα. Απαιτούμε από τα όργανα που έχουν ορκιστεί να τηρούν τους Νόμους, να τους τηρούν και να προστατεύουν τη Δημόσια Υγεία.
 • «Το κάπνισμα καταστρέφει τη ζωή των παιδιών μας, ρυπαίνει το περιβάλλον και μας σκοτώνει σιγά-σιγά» (Vytenis Andriukaitis)-Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας)
 • Θέλουμε η Λιβαδειά να ακολουθήσει το παράδειγμα των Τρικάλων, που έχει πάρει τη διάκριση της πρώτης «Έξυπνης Πόλης» στην Ελλάδα.
 • Θέλουμε να ζήσουμε στην «όμορφη πόλη μας» περισσότερα χρόνια, με ποιότητα ζωής και μπορούμε χωρίς κάπνισμα.
 • Θέλουμε η Λιβαδειά να είναι «ελεύθερη από το κάπνισμα» (Smoke Free) στους κλειστούς χώρους και μπορούμε όλοι μαζί  να το επιτύχουμε.
 • Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία θα τοποθετήσει στις παιδικές χαρές και τους παιδότοπους το σήμα της και την επιγραφή: «Μην καπνίζετε, εδώ παίζουμε εμείς!»

Λιγότερος καπνός=λιγότερος καρκίνος, λιγότερα καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα=λιγότερος θάνατος.

Ευχαριστούμε

Για το Δ.Σ.

Στέλλα Ταπανλή