Συνδεθείτε μαζί μας

Καρκίνος. Ποιος είσαι; Που ζείς; Πως ζείς;

Το Παράρτημα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στα Ιωάννινα τιμά με τον καλύτερο τρόπο την λαϊκή έκφραση «Τα Γιάννενα, πρώτα στα γράμματα», οργανώνοντας την παρουσίαση ενός πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου στο ευρύ κοινό.

Πρόκειται για το βιβλίο του Γιατρού Ιωάννη Σπηλιώτη «Ο καρκίνος. Ποιος είσαι; Που ζείς; Πως ζείς;» Η παρουσίαση θα γίνει την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018, στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «ΠΑΛΛΑΔΙΟ» (Νότη Μπότσαρη 1).

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:  

  • Νίκη Ι. Αγνάντη, Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ακαδημαἵκός
  • Δρ. Ανδρονίκη (Άντα) Φωτιάδου, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Επίτιμη Διευθύντρια του Γενικού Νοσοκομείου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» 
  • Λένα Γιωβάννη-Γκίκα, Φιλόλογος 
  • Και ο Συγγραφέας Ιωάννης Σπηλιώτης, Διεθυντής Περιτοναἵκής Κακοήθειας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών/Διαβαλκανικού.

 

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο οικογένεια που να μη ζει με τουλάχιστον ένα μέλος της να πάσχει από νεοπλασματική νόσο. Στα άπειρα ερωτήματα “γιατί σε μένα”, “πώς έγινε”, “τι πρέπει ή τι έπρεπε να προσέξω” κυριαρχούν διάφορες θεωρίες με αρκετή δυσκολία στην ερμηνεία και εξήγηση. Η δύναμη και η ωφελιμότητα αυτού του βιβλίου είναι ακριβώς να έρθει και να καλύψει, με απλές απαντήσεις μια σειρά από αυτούς τους προβληματισμούς.

Τα τρία ερωτήματα που θέτει ο τίτλος του ουσιαστικά εμβαθύνουν στην παθογένεια αυτής της νόσου:

  • “Ποιος είσαι”: προσπαθεί να αποδείξει τη γενετική και την κληρονομικότητα του καρκίνου που σήμερα γνωρίζουμε ότι αφορά στο 1/3 των περιστατικών.
  • “Πού ζεις”: είναι το ερώτημα που ανατέμνει από τα κεφάλαια του βιβλίου το ρόλο του περιβάλλοντος, των ανθρωπίνων παρεμβάσεων σε αυτό, της μόλυνσης των υδροφόρων οριζόντων, της επίδρασης της αλόγιστης χρήσης διαφόρων ουσιών για τη βελτίωση καλλιεργειών και του τρόπου ζωής.
  • Τέλος “Πώς ζεις”: απαντά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου στις διάφορες συνήθειες της καθημερινότητας, στις διατροφικές επιλογές και τις καταναλωτικές συνήθειες και τους κινδύνους που αυτές περιέχουν για τη δημιουργία του καρκίνου. Ως εκ τούτου η ιδέα και μόνο μιας συνάντησης όλων αυτών των σκέψεων και η καταγραφή τους με απλά λόγια και επιστημονική τεκμηρίωση βοηθούν στο να αναδείξουν το βιβλίο ως ένα εργαλείο υγιειονομικής διαφώτισης στην καθημερινότητά μας.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Ιωάννης Σπηλιώτης είναι Χειρουργός - Ογκολόγος με πολύχρονες μετεκπαιδεύσεις σε έμμισθες οργανικές θέσεις στη Γαλλία, Αμερική τη Γερμανία και την Ελλάδα. Έχει γράψει άλλα οκτώ (8) βιβλία στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, ενώ έχει δημοσιεύσει και εκατόν ογδόντα (180) άρθρα σε διεθνή περιοδικά. Το παρόν  βιβλίο είναι το δεύτερο ολοκληρωμένο βιβλίο για το ευρύ κοινό. Δεκαοχτώ (18) χρόνια μετά το πρώτο του αφήγημα με τίτλο “Καρκίνος από την άγνοια στο φόβο” (Αχαϊκές Εκδόσεις 1999). Είναι γνωστό το ενδιαφέρον του για την επιστημονική έρευνα και δράση με το βλέμμα του στραμμένο στην κοινωνία και την εκπαίδευση.