Συνδεθείτε μαζί μας

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στη Λαμία

Την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος τίμησαν με τον δικό τους τρόπο οι δραστήριοι εθελοντές του παραρτήματός μας στη Λαμία. Με σύνθημα για μια κοινωνία χωρίς κάπνισμα, και σε συνεργασία με το γυμναστήριο Ballad Center και το Χορωδιακό Εργαστήρι Λαμίας, συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 στην αίθουσα πολυχώρος «Πολιτεία» στον Άγιο Λουκά Λαμίας. Στόχος η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού που αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα του «αντικαπνισικού νόμου» ποτέ δεν είναι αρκετή.

Οι διακεκριμένοι ομιλητές κα Αθανασία Κατσώνη, πνευμονολόγος, κα Αναστασία Τσάμη, ψυχοθεραπεύτρια και ο Αντώνης Σάμιος manager του γυμναστηρίου Ballad Center, ανέπτυξαν από ιατρικής και κοινωνιολογικής πλευράς το θέμα της διακοπής του καπνίσματος, σημειώνοντας τα προβλήματα υγείας που συνοδεύουν το κάπνισμα και υποστηρίζοντας αποτελεσματικές πολιτικές για τον περιορισμό του. 

Το κάπνισμα μεταξύ άλλων, συσχετίζεται θετικά με την εμφάνιση του πεπτικού έλκους, την οστεοπόρωση, προβλήματα στοματικής υγείας, τη μείωση της όσφρησης, της γεύσης, της συγκέντρωσης και της μνήμης, προκαλεί διαταραχές στην έμμηνο ρύση και αυξάνει τον κίνδυνο των μολύνσεων.

Η πρόεδρος του παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στη Λαμία κα Αλεξάνδρα Βεντούρη–Νασοπούλου τόνισε ότι ο καπνός που καπνίζεται ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους σκοτώνει 6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, από τους οποίους οι 600.000 είναι παθητικοί καπνιστές, αφανίζει τα παιδιά μας και κοστίζει πολλά σε ζωές και χρήμα.

Η βραδιά έκλεισε με μια απαραίτητη δόση πολιτισμού που ενθουσιάσε τους φίλους μας στη Λαμία. Το "Χορωδιακό Εργαστήρι Λαμίας" ερμήνευσε κομμάτια του Θ. Μικρούτσικου, Μ. Χατζηδάκη κ.α. ώστε ο προβληματισμός από τα θέματα υγείας να δώσει τη θέση του στο κέφι και την χαλάρωση.