Συνδεθείτε μαζί μας

Η Καρδίτσα αναπνέει χωρίς καπνό!

«Ο καπνός σου μας σκοτώνει»! Αυτό είναι το σύνθημα που προβάλουν οι εθελοντές του Παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στην Καρδίτσα κατά τις εξορμήσεις τους για την 31η Μαϊου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. 

Φέτος επικεντρώνονται στο παθητικό κάπνισμα. Στόχος τους λοιπόν είναι όχι μόνο να προωθήσουν την διακοπή του καπνίσματος στην πόλη τους, αλλά και να επιβάλλον σε όσους επιμένουν να καπνίζουν τον σεβασμό για τους μη καπνιστές στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Στρέφουν λοιπόν τις προσπαθειές τους στην κινητοποίηση και των μη καπνιστών προκειμένου να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στο να αναπνέουν αέρα χωρίς καπνό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσπάθειες των εθελοντών μας στην Καρδίτσα ήδη έχουν εξασφαλίσει την υποστήριξη της περιφέρειας Θεσσαλίας-Αντιπεριφέρειας Καρδίτσας και μάλλιστα έχει προγραμματιστεί η διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων της Αντικαρκινικής Εταιρείας σε όλες τις υπηρεσίες της πόλης και ενημερωτική καμπάνια την Πέμπτη στο Μουζάκι, με την συνεργασία των δημοτικών σχολείων της περιοχής.

Η φετινή στόχευση κατά του παθητικού καπνίσματος ήταν και το αντικείμενο της κοινής συνέντευξης τύπου που οργανώθηκε την Τρίτη 29 Μαϊου, στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας. 

Η πρόεδρος του παραρτήματος Καρδίτσας κ. Ερμιόνη Βασιλού, τόνισε ότι ακόμα πιο επικεντρωμένα το μήνυμα κατά του παθητικού καπνίσματος αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες του νομού. Μάλιστα με χαρά διαπίστωσε πως η συντονισμένη προσπάθεια των φορέων της πόλης και του νομού που ξεκίνησε στις αρχές του έτους έχει φέρει αποτελέσματα, με το σύνολο των καταστημάτων να έχει συμμορφωθεί και τις όποιες αρρυθμίες να εμφανίζονται μεταμεσονύχτιες ώρες. Εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι και αυτές θα εκλείψουν και πως με συνέχιση της συντονισμένης προσπάθειας και με την απουσία εφησυχασμού, η Καρδίτσα θα είναι μία άκαπνη πόλη.

Πολύ ενδιαφέροντα ήταν και τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την κα Βασιλού. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στην εισήγησή της, το ποσοστό των καπνιστών στην Ελλάδα μειώθηκε στο 27%, γεγονός ενθαρρυντικό, σε αντίθεση με τα ποσοστά του παθητικού καπνίσματος. Συγκεκριμένα το 28% των Ελλήνων εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα μέσα στο σπίτι του από αυτούς που επισκέπτονται χώρους διασκέδασης εκτίθεται το 79%. Ίδιο ποσοστό (79%) Ελλήνων, αισθάνεται θυμό για το ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που δεν εφαρμόζει επαρκώς τον αντικαπνιστικό νόμο, κάτι που το θεωρεί σημείο πολιτιστικής υποβάθμισης της χώρας.

Αντίστοιχα ουσιαστική όμως ήτσν και η τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου ο οποίος ευχαρίστησε το παράρτημα Καρδίτσας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που έδωσε την δυνατότητα για την κοινή προσπάθεια αλλαγής της νοοτροπίας και της εμπέδωσης του σεβασμού στον συνάνθρωπο.  Ο κ. Τσιάκος αναφέρθηκε στις μελέτες που έχουν αποδείξει την πολύ μεγάλη επίπτωση του παθητικού καπνίσματος στην υγεία και τόνισε πως πρέπει όλοι να κατανοήσουμε πως είναι θέμα πολιτισμού, παιδείας και κουλτούρας και να αναδείξουμε, με την αρχή να γίνεται από τις Δημόσιες Υπηρεσίες, πως πλέον δεν υπάρχει κάπνισμα πουθενά. Κατέληξε, δε, λέγοντας πως με συνέχιση της συνεργασίας των φορέων τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά και προς όφελος των πολιτών. 

Στην συνέντευξη εκτός των δύο εισηγητών παρέστησαν από πλευράς της αντιπεριφέρειας ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Μάττας, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Ορέστης Ψαχούλας και εκ μέρους του παραρτήματος Καρδίτσας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας η αντιπρόεδρος κ. Χριστίνα Ρέππα και τα μέλη κ.κ. Αφροδίτη Μαργαρίτη και Ειρήνη Πλιάσσα.