Συνδεθείτε μαζί μας

Ημερίδα για τον Καρκίνο του Πεπτικού συστήματος στην Λαμία

Με μια πολύ επιτυχημένη ημερίδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, για τον καρκίνο του πεπτικού συστήματος, αποχαιρετά το 2018 το παράρτημα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στην Λαμία. 

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «ΗΠΙΟΝΗ» του Υπουργείου Υγείας για τη διαμόρφωση του Εθνικού Πιλοτικού Προγράμματος Πρόληψης και προαγωγής της Υγείας των Ηλικιωμένων Ατόμων Το Πιλοτικό Πρόγραμμα “ΗΠΙΟΝΗ” απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, προκειμένου να ενημερωθούν ώστε να επιτυγχάνεται η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση περιστατικών, η διαμόρφωση υγιών στάσεων, συνηθειών και συμπεριφορών, καθώς και η ενίσχυση του ρόλου της διαχείρισης των μη μεταδοτικών νοσημάτων και της αυτοφροντίδας. Όπως είναι λοιπόν φυσικό την πρωτοβουλία αγκάλιασαν και στήριξαν με τη συμμετοχή τους Κοινωνικές Δομές του Δήμου Λαμιέων όπως το Κ.Α.Π.Η., το Κ.Η.Φ.Η. και η Βοήθεια στο Σπίτι.

Έχοντας παράλληλα εξασφαλίσει την υποστήριξη του Δήμου Λαμιέων και με την συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, οι εθελοντικές της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στη Λαμία, υποδέχθηκαν την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018 στην κατάμεστη αίθουσα μια ομάδα από εξαιρετικούς επιστήμονες που πρόθυμα ανταποκρίθηκαν και παρουσίασαν με εξαιρετικό τρόπο τις εισηγήσεις τους. Ειδικότερα:

Η Ειδικός Ιατρός Γενικής Ιατρικής και πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας κα Αλεξάνδρα Βεντούρη-Νασοπούλου ασχολήθηκε με την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και παρουσίασε τα πρώιμα σημάδια που θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν

Η Γαστρεντερολόγος κα Αμαλία Τσάμη επικεντρώθηκε τους Αιτιοπαθογενετικούς παράγοντες, την Κλινική εικόνα και την Διάγνωση για τους Καρκίνους του στομάχου του οισοφάγου και του δωδεκαδακτύλου

Ο Γαστρεντερολόγος κ. Σπυρίδων Σανιδάς εστίασε στον Καρκίνο του παχέος εντέρου, την αιτιοπαθογένεια του, την κλινική εικόνα του και τις δυνατότητες πρόληψής του

Ο Γενικός Χειρουργός στον Γ. Ν. Λαμίας, κ. Ανδρέας Παπατριανταφύλλου ανέπτυξε το θέμα της πρόληψης, της διάγνωσης και της αντιμετώπισης των όγκων του παγκρέατος και των χοληφόρων αλλά και τους τρόπους χειρουργικής αντιμετώπισης των όγκων του κατώτερου και του ανώτερου πεπτικού

Ο Παθολόγος-Ογκολόγος κ. Κωσταντίνος Τσιγαρίδας σε μια συνολική θεώρηση του θέματος της ημερίδας παρουσίασε γενικότερα τις κακοήθειες του πεπτικού συστήματος και τις αλλαγές που η επιστημονική έρευνα έχει επιτύχει σ’ αυτόν τον τομέα.

Τον συντονισμό της ημερίδας ολοκλήρωσε με επιτυχία ο Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Γ. Ν. Λαμίας και Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας κ. Αριστοτέλης Λιάκος. Και είχε αρκετή δουλειά καθώς τα θέματα της ημερίδας ήταν αρκετά και και οδηγούσαν αναπόφευκτα σε πολλές ερωτήσεις και απορίες από το ακροατήριο.

Μπράβο στους εθελοντές της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στη Λαμία. Είτε με τις αποκλειστικές τους πρωτοβουλίες είτε σε συνεργασία με άλλους εμπλεκόμενους φορείς έχουν καταφέρει να προσφέρουν πολλά στην τοπική κοινωνία. Ας τους ευχηθούμε να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό την τόσο επιτυχημένη εθελοντική τους δράση και το νέο έτος 2019!