Συνδεθείτε μαζί μας

Χωρίς τσιγάρα και καπνό οι Παιδικές χαρές και στον Δήμο του Αγίου Δημητρίου!

Οι Δήμοι, αλλά και γενικότερα οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία κινείται στο πλαίσιο της πρόληψης και προαγωγής της υγείας τοποθετώντας τα παιδιά στο επίκεντρο των στρατηγικών των δράσεων τους για τις εκστρατείες αυτές. Φυσικό είναι λοιπόν οι πρωτοβουλίες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας με στόχο την απαγόρευση του καπνίσματος και στους ανοικτούς χώρους να υιοθετούνται συνεχώς σε ολοένα και περισσότερες περιοχές της χώρας. 

Μια από τις πρώτες πόλεις που στηρίζουν ενεργά τις αντικαπνιστικές προσπάθειες είναι και ο Άγιος Δημήτριος. Συμμετέχει επίσημα στην Πανελλαδική εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση των γονέων και την αποφυγή του καπνίσματος στις Παιδικές χαρές και με χαρά διαπιστώνουμε ότι ήδη προχώρησε στην τοποθέτηση της ειδικής σήμανσης με την ένδειξη «Μην καπνίζετε. Εδώ παίζουμε εμείς!» στις παιδικές χαρές όλου του Δήμου. 

Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος Αγίου Δημητρίου επιχειρεί να παροτρύνει τους γονείς και τους συνοδούς των παιδιών που παίζουν στην παιδική χαρά, να μην καπνίζουν, να μην αποτελούν οι ίδιοι πρότυπα μίμησης, να προστατεύσουν την υγεία των παιδιών και τα δικαιώματά τους και να μην τα εκθέτουν στους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος. Ταυτόχρονα όμως, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια προσπάθεια εξαφάνισης των αποτσίγαρων από τις παιδικές χαρές, τα οποία είναι τοξικά απόβλητα και δηλητηριώδη για τα παιδιά, καθώς η μάσηση ή κατάποσή τους είναι επικίνδυνη για την υγεία τους. Και φυσικά, εκτός από αισθητικούς λόγους η συγκεκριμένη δράση είναι και βαθιά περιβαλλοντική. 

Παράλληλα ο Δήμος Αγίου Δημητρίου με στόχο τη δημιουργία μιας βιώσιμης πόλης με υγιή πληθυσμό, έχει θέσει τις αντικαπνιστικές πρωτοβουλίες και τις δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης πολύ ψηλά στην ατζέντα του. Συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια:

  • Λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία Δημοτικό Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος.
  • Υλοποιεί αντικαπνιστικές εκστρατείες στα σχολεία, όπως φέτος που συνεργάστηκε με το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων ΗΛΙΟΣ και την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία παρουσιάζοντας την παιδική θεατρική παράσταση της πνευμονολόγου Δήμητρας Μπουσίου: «Το βατραχάκι που πήδησε στο βάλτο».

Ας συγχαρούμε τον Δήμο Αγίου Δημητρίου για τις προσπάθειές του και ας ευχηθούμε σύντομα κάθε γωνιά της Ελλάδος να απαλλαγεί από το κάπνισμα και τις βλαβερές συνέπειές του!