Συνδεθείτε μαζί μας

Φροντίζεις τον προστάτη σου;

Είναι  ο  συχνότερος  καρκίνος  στον  άνδρα  και ο δεύτερος σαν αιτία θανάτου. Στις Η.Π.Α. π.χ. ενδεικτικά το 2005 διαγνώστηκαν 232.000 νέες περιπτώσεις ενώ 30.500 άνδρες πέθαναν από καρκίνο του προστάτη. Ευθύνεται για το 36% όλων των καρκίνων στον άνδρα και για το 13% των θανάτων από καρκίνο. Τα τελευταία χρόνια η αύξηση της νόσου είναι μεγάλη και τείνει να λάβει τη μορφή επιδημίας.

Τα αίτια της νόσου δεν είναι γνωστά, όμως ενοχοποιούνται οι κάτωθι παράγοντες:

  1. Ηλικία. Σε αντίθεση με άλλους καρκίνους που η συχνότητα μειώνεται μετά από κάποια ηλικία, στον καρκίνο του προστάτη αυξάνεται παράλληλα με την ηλικία. Έτσι στην ηλικία 50-55 η επίπτωση της νόσου είναι 45 περιπτώσεις ανά 100.000, στην ηλικία 60-65 ανεβαίνει στις 337 περιπτώσεις και μετά την ηλικία των 65 φθάνει στις  1.000 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού.
  2. Κληρονομικότητα. Από επιδημιολογικές μελέτες φαίνεται πως η συχνότητα της νόσου είναι αυξημένη στους συγγενείς των ασθενών. 
  3. Φυλή. Είναι πιο συχνός στη μαύρη φυλή ενώ είναι πιο σπάνιος στους  λαούς της  Άπω Ανατολής.
  4. Επάγγελμα. Μεγάλη έκθεση σε κάδμιο φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα της νόσου. Εργάτες, κατασκευής μπαταριών, καπνοβιομηχανίας, χρωμάτων και άλλων βιομηχανιών βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξή της νόσου.
  5. Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Παθήσεις όπως προστατίτις, ουριθρίτις και γενικώς νοσήματα σεξουαλικά φαίνεται από νέες μελέτες να επηρεάζουν την συχνότητα της νόσου.
  6. Δίαιτα. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η αποφυγή τροφών πλούσιων σε λίπη, και η αυξημένη βιταμίνη D μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης  της νόσου.

 

Συμπτώματα

Στα αρχικά σιάδια που η νόσος θεραπεύεται πλήρως είναι ασυμπτωματική. Όταν προχωρήσει, εμφανίζονται συμπτώματα που είναι κυρίως  διαταραχές της ούρησης  (συχνουρία, δυσκολία στην ούρηση, νυκτουρία, καύσos κατά την ούρηση) και είναι αποτέλεσμα της απόφραξής της ουρήθρας από τον διογκωμένο προστάτη. 

 

Διάγνωση

  • Η πιο παλιά και απλή ουρολογική εξέταση που μας βοηθά στην διάγνωση είναι η δακτυλική εξέταση από το ορθό. Στον καρκίνο, ο προστάτη είναι σκληρός στην σύσταση σε αντίθεση με την καλοήθη υπερτροφία που έχει τα ίδια συμπτώματα και είναι μαλακός. Έτσι έχουμε μια γρήγορη και σε μεγάλο ποσοστό αξιόπιστη πληροφορία για την διάγνωση.
  • Μέτρηση του PSA (Ειδικό προστατικό αντιγόνο) στο αίμα. Είναι αυξημένο στον καρκίνο μπορεί όμως να αυξηθεί και στην καλοήθη υπερτροφία, αλλά και σε φλεγμονές του Αδένα. Πάντως ένας  από τους λόγους που σήμερα κάνουμε έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι η ευρεία χρήση της εξέτασης των επιπέδων του PSA
  • Διορθικό υπερηχογράφημα. Γίνεται από το ορθό και μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για αρχόμενες αλλοιώσεις εντός του προστάτη.
  • Βιοψία του προστάτη. Είναι η εξέταση που θέτει την τελική διάγνωση, είναι απλή, δεν χρειάζεται νάρκωση και ο κίνδυνος επιπλοκών πολύ μικρός. Σήμερα γίνεται κατευθυνόμενη βιοψία με τη βοήθεια του διορθικού υπερηχογραφήματος.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία της νόσου εξαρτάται κυρίως από το στάδιο νόσου, την ηλικία  του ασθενή  και τη γενική κατάσταση της υγείας του

Στον αρχόμενο (εντοπισμένο) καρκίνο οι θεραπευτικές επιλογές που είναι αποδεκτές διεθνώς είναι:

1. Η χειρουργική θεραπεία συνεπικουρούμενη με διάφορες μορφές ανοσοθεραπείας. 

Η επέμβαση λέγεται ριζική προστατεκτομή και αφαιρείται ο προστάτης με την κάψα,  τις σπερματοδόχους κύστες και επανασυνδέεται η ουρήθρα με την

ουροδόχο κύστη. Μπορεί να γίνει είτε με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση με τομή από την κοιλιά (οπισθοηβική), ή από το περίνεο (περινεϊκή), αλλά και λαπαροσκοπικά

Μετά την εγχείριση ο ασθενής παραμένει με καθετήρα περίπου για 10-12 ημέρες. Θεωρείται η καλύτερη επιλογή στην αντιμετώπιση του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη και δίνει τα καλύτερα και πλέον μακροχρόνια αποτελέσματα.

 

Έγκαιρη Διάγνωση-Πρόληψη

O καρκίνος  του προστάτη στα αρχικά στάδια, που θεραπεύεται, είναι συνήθως ασυμπτωματικός. Σκοπός της ιατρικής σήμερα είναι να γίνει η διάγνωση στο αρχικό στάδιο και σήμερα έχουμε τα μέσα να το κάνουμε, ώστε να θεραπευθεί από τη νόσο. Επειδή όπως αναφέρθηκε είναι ασυμπτωματικός στο αρχικό στάδιο, θα πρέπει κάθε άνδρας  μετά την ηλικία των 50 να ελέγχεται κάθε χρόνο για καρκίνο του προστάτη, με δακτυλική εξέταση και σε μέτρηση του προστατικού αντιγόνου (PSA)  στο αίμα. 

Είναι δύο εξετάσει απλές και ανώδυνες που όμως έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Ενώ δηλαδή πριν μερικά χρόνια η διάγνωση γινότανε στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών σε προχωρημένο στάδιο σήμερα κυρίως με την μέτρηση του PSA το ποσοστό των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο έχει μειωθεί με αποτέλεσμα να θεραπεύεται μεγαλύτερος αριθμός πασχόντων. Εκτός των ασυμπτωματικών περιπτώσεων, υπάρχουν και περιπτώσεις με ενοχλήματα τα οποία όμως δεν αξιολογούνται.

 

Έτσι  κάθε  άνδρας  που  εμφανίζει  ένα  ή περισσότερα από τα πιο κάτω συμπτώματα : 

1. Δυσκολία στην ούρηση, 2. Συχνουρία ιδιαίτερα το βράδυ με μικρή ποσότητα ούρων, 3. Έντονη επιθυμία για ούρηση ενώ μετά την ούρηση αισθάνεται ότι η κύστη δεν αδειάζει καλά, 4. Όταν βλέπει αίμα στα ούρα, 5. Όταν έχει επίμονο και μακροχρόνιο πόνο στα οστά ιδιαίτερα χαμηλά στη μέση, ΘΑ πρέπει το ταχύτερο να ελέγχεται για τον προστάτη, χωρίς βέβαια να σημαίνει, ότι έχει και καρκίνο. 

Όσον αφορά την πρόληψη της νόσου ειδικά στην Ελλάδα έχουμε δύο παράγοντες που δρουν προστατευτικά. Πρόκειται δηλαδή για τα άφθονα φρούτα και λαχανικά που έχουμε και που πρέπει να καταναλώνουμε και δεύτερον λόγω της  ηλιοφάνειας, έχουμε αυξημένη βιταμίνη D. 

Σαν συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι καρκίνος του προστάτη σήμερα, θεραπεύεται στα αρχικά στάδια και είναι πλέον στα χέρια του κάθε άνδρα να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση εκτός από την υγιεινή διατροφή, τη συστηματική άσκηση, ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος υπό την επίβλεψη και τις οδηγίες του ουρολόγου αποτελεί τη σωστή κίνηση κάθε άνδρα.