Συνδεθείτε μαζί μας

Ταξιδεύοντας στη Φαντασία: Σημαδιακές ημερομηνίες-Σημαντικά γεγονότα

Τί ζητάει ένα παιδί από τους γονείς του; Αγάπη, Στοργή και Πολύ, Πολύ Παιχνίδι!

Δώστε ώθηση στη δημιουργικότητα και τη φαντασία, τόσο τη δική σας όσο και του παιδιού σας παίζοντας ένα πρωτότυπο παιχνίδι!

Μπορείτε να ονομάσετε το νέο παιχνίδι της οικογένειας: «Ταξίδι στη Χώρα της φαντασίας»  ή οτιδήποτε άλλο σας έρθει στο μυαλό.

Ένα απόγευμα συγκεντρωθείτε και θέστε τους κανόνες του παιχνιδιού. «δε χρειάζεστε ούτε διαβατήριο ούτε εισιτήριο, παρά μόνο λίγο από το χρόνο και το χώρο σας». 

Μια ωραία ιδέα είναι να ετοιμάσετε μια μικρή βαλίτσα, την οποία στην πορεία θα γεμίσετε με σουβενίρ και αγαπημένα αντικείμενα από τα φανταστικά σας ταξίδια. Μη ξεχάσετε να γράψετε και ταμπελίτσες με τα ονοματά σας, τα οποία θα κρεμάσετε στη λαβή της βαλίτσας.

Κατόπιν δώστε μερικές βασικές πληροφορίες για το ταξίδι:

  • Θα διαρκέσει τρεις μήνες. Η ειδικός μας εξηγεί πως «η επιλογή ενός συγκεκριμμένου χρονικού διαστήματος γίνεται γιατί θα ήταν καλό να έχουμε υπόψη μας πως όλα τα ταξίδια τελειώνουν και άλλα, καινούργια, τα διαδέχονται».
  • Θα γίνουν συγκεκριμμένες στάσεις κατά τη διάρκειά του, οι οποίες θα καθορίζονται από συγκεκριμμένες ημερομηνίες.

Κατόπιν επιλέξτε ώρες κατά τις οποίες όλοι θα είναι διαθέσιμοι, καθώς και κάποιο χώρο του σπιτιού φιλικό και οικείο σε όλην την οικογένεια.

 

Τι μέρα είναι σήμερα;

Σας αναφέρουμε κάποιες ημέρες-ορόσημα, οι οποίες θα αποτελέσουν τα καύσιμα του ταξιδιού σας.

Αναλόγως με την ηλικία του παιδιού, το γνωστικό του υπόβαθρο, τις γνώσεις που επιθυμείτε να μεταλαμπαδεύσετε, αλλά και τις δικές σας προτιμήσεις, οι ημερομηνίες σίγουρα θα ποικίλλουν (στο site του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών, στο www.unric.org, θα βρείτε δεκάδες παγκόσμιες ημέρες για να επιλέξετε).

 

4 Φεβρουαρίου

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Ή αλλιώς Παγκόσμια Ημέρα υπέρ της Υγείας! 

Μαζευόμαστε όλα τα μέλη της οικογένειας γύρω από την τραπεζαρία του σπιτιού και τοποθετούμε πάνω στο τραπέζι τα πιο υγιεινά τρόφιμα που διαθέτουμε. Αμέσως μετά εξηγούμε και τον λόγο αυτής της κίνησης μας. Ενημερώνουμε τα παιδιά μας, αλλά υπενθυμίζουμε και στους ίδιους μας τους εαυτούς, τη σημαντικότητα της ένταξης 

  • της υγιεινής διατροφής 
  • της καλής φυσικής κατάστασης 
  • της διατήρησης της ψυχικής ευημερίας.

στην καθημερινότητα μας. 

Οι συγκεκριμμένες τρεις επιλογές μας βοηθούν να προλαμβάνουμε και να πολεμάμε αποτελεσματικά κάθε ασθένεια, πόσο μάλλον την ασθένεια του Καρκίνου, που τυγχάνει σήμερα να γιορτάζεται και η άμεση-έγκυρη Πρόληψη του!

Με αφορμή την παραπάνω εισαγωγή μοιραζόμαστε πληροφορίες μαζί τους, μέσα από ενημερωτικά φυλλάδια, εκπομπές και εικόνες που αφορούν την 

Ένωση για τον Παγκόσμιο Ελεγχο του Καρκίνου-UICC, η οποία από το 1933 μέχρι και σήμερα, αποτελεί τη μεγαλύτερη μη κερδοσκοπική οργάνωση παγκοσμίως, με πάνω από 1000 οργανισμούς-μέλη σε 160 χώρες που φροντίζουν κάθε χρόνο, μέσα από τις υπηρεσίες και τις δράσεις τους, στην καλύτερη Πρόληψη και ‘Ελεγχο του Καρκίνου!

Επιλέγουμε αυτήν τη μέρα να παρευρεθούμε σε εκδήλωσεις ή ενημερωτικά σεμινάρια-εργαστήρια που σίγουρα θα διοργανώνονται στο κέντρο της πόλης μας, και εν συνεχεία μοιραζόμαστε τις εντυπώσεις μας ή τις απορίες μας που ενδεχομένως να έχουμε.

Λύνουμε όλες τις ερωτήσεις μας και ταυτόχρονα συμμετέχουμε στην «Προώθηση μιας Παγκόσμιας Απάντησης στον Καρκίνο»!  

 

8 Μαρτίου

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Αναφερθείτε σε εξέχουσες προσωπικότητες όπως η Ίντιρα Γκάντι, αλλά και σε απλές, καθημερινές γυναίκες. Ζητήστε τη γνώμη των παιδιών σας για εσάς, θέτοντας μια καίρια ερώτηση,  π.χ. «τί είναι καλύτερο να είσαι; άντρας ή γυναίκα;». Έτσι θα βρείτε αφορμή για να μιλήσετε για τις διαφορές των δύο φύλλων, αλλά κι για πολλαπλούς ρόλους που καλείται να παίξει κάθε άντρας και γυναίκα σήμερα.

 

15 Μαρτίου

Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

Γράψτε μαζί τη λίστα με τα ψώνια της εβδομάδας και επισκεφθείτε και το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς. Εκεί εξηγήστε στα παιδιά με ποια κριτήρια ψωνίζετε (προσφορές, μεγάλες συσκευασίες, λιγότερα διαφημισμένα προιόντα, οικολογικά προιόντα κ.λπ.), πόσα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε, πώς να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων, πώς να παρατηρούν τις ημερομηνίες λήξης, τα δικαιώματα που έχετε ως καταναλωτές κ.α.

 

21 Μαρτίου

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Στα περισσότερα παιδιά η ποίηση φαντάζει βαρετή, ίσως γιατί οι ίδιοι οι γονείς έχουν προκαλέσει αυτή τη λανθασμένη εντύπωση. 

Εμείς σας προτείνουμε να γράψετε σε ένα χαρτί μερικές λέξεις-κλειδιά και να διοργανώσετε ένα διαγωνισμό ποίησης!  Πρώτος θα ξεκινήσει ο μπαμπάς, μετά θα συνεχίσει η μαμά και, τέλος, ο λόγος θα δοθεί τα παιδιά. Αυτός που θα πει το καλύτερο ποίημα θα κερδίσει ένα βιβλίο γεμάτο ποιήματα! Οι γονείς μπορούν, ακόμη, να διηγηθούν αστεία περιστατικά ή όμορφες στιγμές από το σχολείο.

 

22 Μαρτίου

Παγκόσμια Ημέρα του Νερού

Η τέλεια αφορμή για να μιλησετε για οικολογία, να παρακολουθήσετε σχετικά DVDs και να τους χαρίστετε βιβλία που σχείζονται με  την προστασία του περιβάλλοντος. 

Να εξηγήσετε στα παιδιά γιατί λιώνουν οι πάγοι, γιατί δεν υπάρχει αρκετό νερό, γιατί πρέπει να ο καταναλώνουμε με φειδώ, αλλά και γιατί μερικά παιδάκια σε άλλα μέρη ου κόσμου θεωρούν πολυτέλεια να πιουν λίγες σταγόνες καθαρού νερού. 

Φυσικά, θα ασχοληθείτε με το, καίριο για γονείς και παιδιά, θέμα της καθαριότητας.

 

27 Μαρτίου

Παγκόσμια Μέρα του Θεάτρου

Φυσικά δεν χρειαζεστε ιδιαίτερη αφορμή για να πάτε με τα παιδιά σας στο θέατρο! Ανεβαίνουν, εξάλλου, εξαιρετικές παραστάσεις για να παρακολουθήσετε, να περάσετε καταπληκτικά και να έχετε υλικό για συζήτηση μέρες μετά την παράσταση. Αυτήν την ημέρα, όμως, μπορείτε να γίνετε όλοι εσείς πρωταγωνιστές! 

Βάλετε τα παιδιά να διαλέξουν το αγαπημένο τους παραμύθι και βοηθήστε τα να κατασκευάσουν κοστούμια χρησιμοποιώντας παλιά ρούχα ή αποκριάτικες στολές. Φτιάξτε εισιτήρια, καλέστε και θεατές (γιαγιάδες και παππούδες, κατά προτίμηση) και ανεβάσετε αυλαία!

 

23 Απριλίου

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

«Εάν έγραφες ένα βιβλίο, τι τίτλο θα του έδινες και για ποιο πράγμα θα μιλούσε;» 

Να μια καλή ερώτηση που θα εξάψει τη φαντασία του μικρού σας. Κατόπιν, ζητήστε να ξεχωρίσει τα πέντε πι αγαπημένα του βιβλία και καντε κι εσείς οι μεγάλοι το ίδιο. Μιληστε τους για αγαπημένους σας συγγραφείς, για ιστορίες που σημάδεψαν διαφορετικές περιόδους της ζωής σας, για τα αγαπημένα σας βιβλιοπωλεία, αλλά και για τα e-books.

 

29 Απριλίου

Παγκόσμια Ημέρα Χορού

«Για να λειτουργήσει το πνεύμα χρειάζεται να λειτουργήσει και το σώμα! Όταν μάλιστα το σώμα πάλλεται από τη μουσική της αρεσκείας του, τότε το αποτέλεσμα είναι μοναδικό», 

Μαζευτείτε στο σαλόνι, βάλτε δυνατά τη μουσική και αφεθείτε στο ρυθμό της χωρίς κανένα ενδοιασμό. Παρακολουθήστε μιούζικαλ, μιλήστε για τους παραδοσιακούς και τους χορούς άλλων κρατών, αλλά και για εξέχοντες χορευτές. Συμμετέχετε σε οικογενειακές ομάδες χορού ή θεραπευτικής χοροκινητικής αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης. Κυρίως, όμως, χορέψτε!

 

1 Μαίου

Πρωτομαγιά

Οργανώστε μιαν οικογενειακή εκδρομή. Δεν έχει σημασία η διάρκειά της αλλά ο προορισμός: η φύση! Πάρτε μαζί σας σάντουιτς, λεμονάδες, και μια καρό κουβέρτα, και κάντε πικ νικ σε κάποια όμορφη τοποθεσία. Παίξτε παιχνίδια με την μπάλα και, όταν πλέον καθίσετε να ξεκουραστείτε, εξηγήστε στα παιδιά σας πως η Πρωτομαγιά είναι μια μέρα αφιερωμένη τόσο στη φύση όσο και στα εργατικά δικαιώματα.

 

9 Μαίου

Γιορτή της Μητέρας

Στη γιορτή της μητέρας, ας πάρει την πρωτοβουλία ο μπαμπάς και ας προετοιμάσει μια πρωτότυπη έκπληξη από κοινού με τα παιδιά. Μια ομαδική ζωγραφιά, ένα ιδιαίτερο γλύκισμα, μια απρόσμενη βόλτα, ένα όμορφο δώρο, μια κάρτα γεμάτη αγάπη. Η μαμά θα εκιμήσει ό,τι κι αν της δοθεί από τους αγαπημένους της. Μην ξεχάσετε, όμως, πως στις 20 Ιουνίου γιορτάζει και ο μπαμπάς, ενώ στις 20 Νοεμβρίου είναι η Μέρα του Παιδιού!

 

15 Μαίου

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας

«Σου αρέσει η οικογένεια μας; αμέσως μετά τη δική μας, ποια οικογένεια σου αρέσει και γιατί;»  Μια απλή, αλλά καθόλου απλοική ερώτηση που θα αποκαλύψει πολλά για το πώς βλέπουν τα παιδιά τις άλλες οικογένειες γύρω σας. Επίσης, βρείτε την ευκαιρία να μιλήσετε για το γενεαλογικό σας δέντρο και να ανατρέξετε σε φωογραφίες και ονόματα. Μιλήστε για τα παιδάκια που δεν έχουν οικογένεια. Για να γνωρίζουν τι συμβαίνει γύρω τους, αλλά και για να εκτιμήσουν όσα έχουν!

 

18 Μαίου

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Δεν έχετε επισκεφτεί ακόμη το Νέο μουσείο της Ακρόπολης; Ε, λοιπόν, τί περιμένετε; Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν! 

Στην πόλη μας υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μουσεία στα οποία δεν θα βαρεθεί κανείς, ούτε οι μεγάλοι και σίγουρα ούτε τα παιδιά (σας προτείνουμε τα: Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας, Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας). Περπατήστε στο κέντρο της πόλης, ενοπίστε αγάλματα, προτομές, και στο σπίτι προσπαθήστε να τα μιμηθείτε! Θα διασκεδάσετε, ενώ ταυτόχρονα, θα χαρίσετε γνώσεις στα παιδιά σας.

 

Το Ταξίδι στη Χώρα της φαντασίας δεν τελειώνει ποτέ!

Η βαλίτσα ολοένα και γεμίζει με αναμνηστικά αντικείμενα. Τι κι αν ασφυκτιά και χρειάζεται να ανεβείτε πάνω της για να κλείσει; Βάλτε τη στην άκρη και αρχίστε να γεμίζετε μια νέα!

Είπαμε: Λίγος χρόνος Λίγος χώρος, φαντασία και αγάπη

Καλό Ταξίδι!