Συνδεθείτε μαζί μας

Παιδικές χαρές χωρίς τσιγάρα και καπνό!

Σημαντικές ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο επικαιροποίησης της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, που σύντομα θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στην Βουλή, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην απόφασή του για την απαγόρευση του καπνίσματος στις παιδικές χαρές, ενώ υπογράμμισε ότι για τους παραβάτες θα προβλέπονται και ανάλογα πρόστιμα.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ήδη, εδώ και μια τετραετία, προωθεί η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με στόχο όχι την τιμωρία των καπνιστών, αλλά την προστασία των μικρών παιδιών και του περιβάλλοντος και ως ένα δείγμα πολιτιστικής προόδου της κοινωνίας μας

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσπάθειες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για τις παιδικές χαρές απέδωσαν σύντομα καλά αποτελέσματα. Δεκάδες Δήμοι της χώρας αναρτούν την καλαίσθητη πινακίδα της, που προτρέπει για αποφυγή του καπνίσματος στο χώρο που παίζουν παιδιά. Και σήμερα η Πολιτεία αποφάσισε να προχωρήσει την αντικαπνιστική προσπάθεια της ένα βήμα πιο μπροστά, απαγορεύοντας το κάπνισμα και  σε ορισμένους ιδιαίτερα ευαίσθητους ανοικτούς χώρους. 

Είναι βέβαιο ότι η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία θα συνεχίσει αφενός τις παρεμβάσεις της ώστε να ευαισθητοποιεί και να εξηγεί στους συμπολίτες μας το λογικό της απαγόρευσης του καπνίσματος σε παιδικές χαρές, αφετέρου θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, για την πλήρη απαλλαγή από τον καπνό των ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των χώρων αναψυχής (παραλίες, πάρκα, αλσύλλια κ.α). 

Είμαστε αισιόδοξοι ότι παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, οι δραστήριοι εθελοντές της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αργά ή γρήγορα ότι θα πείσουν τελικά τους καπνιστές για την ανάγκη απαλλαγής από τον καπνό των χώρων στους οποίους εργάζονται, διασκεδάζουν ή ζουν. Εξάλλου οι δικαιολογίες ότι οι Έλληνες διαφέρουν ή είναι από τη φύση τους ανυπάκουοι, δεν είναι παρά ένας ακόμα αστήρικτος μύθος. Όλοι οι πολίτες αξίζει να περιφρουρήσουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Γιατί, τελικά, σε μία χώρα που δεν υπάρχει εξάρτηση και μόλυνση από καπνικά προϊόντα, όλοι ζουν καλύτερα.