Συνδεθείτε μαζί μας

Παγκόσμιο πρόβλημα οι ελλείψεις στην παροχή ακτινοθεραπευτικής αγωγής

Σε δελτίο τύπου του Ευρωπαϊκού συνεδρίου για τον καρκίνο (European Cancer Congress 2015), που έγινε στη Βιέννη, αναφέρονται οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα μίας ειδικής «επιτροπής για την πρόσβαση στην ακτινοθεραπεία», τα οποία ανακοινώθηκαν στο συνέδριο και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet Oncology
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από δυνητικά αντιμετωπίσιμες μορφές καρκίνων, όπως είναι αυτές του μαστού και του προστάτη, λόγω της χρόνιας ανεπάρκειας σε επενδύσεις για ακτινοθεραπευτικά κέντρα.
Εκτιμάται ότι 204 εκατομμύρια συνεδρίες ακτινοθεραπείας είναι απαραίτητες για τη θεραπεία 12 εκατομμυρίων ασθενών με καρκίνο σε όλο τον κόσμο που θα μπορούσαν να ωφεληθούν απ΄ αυτές το 2035. Παρά το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος, οι εκπρόσωποι της επιτροπής υποστηρίζουν ότι το κόστος σε σχέση με τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό και πολύ μικρότερο αν συγκριθεί με το κόστος πολλών νέων φαρμάκων για τον καρκίνο.
Η Επιτροπή εκτιμά ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί πλήρης πρόσβαση σε ακτινοθεραπεία για όλους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μέχρι το 2035 μ’ ένα συνολικό κόστος λιγότερο από 97 δισεκατομμύρια $. Τα δε αναμενόμενα οφέλη από μία τέτοιας ύψους επένδυση θα ήταν επιπλέον 27 εκατομμύρια χρόνια ζωής για τους ασθενείς, οδηγώντας συνολικά σ’ ένα οικονομικό κέρδος της τάξεως των 278 έως 365 δισεκατομμυρίων $ για τα επόμενα 20 χρόνια. Μία σχέση κόστους και αποτελέσματος ιδιαίτερα ευνοϊκή.
Είναι παρανόηση ότι το κόστος της ακτινοθεραπείας μπορεί να γίνει ανεκτό μόνο από τις πλούσιες χώρες, υποστηρίζει ο Καθηγητής Rifat Atun από την Harvard School of Public Health της Βοστώνης.
Η ακτινοθεραπεία είναι απαραίτητη για τη θεραπεία και ανακούφιση των περισσότερων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη, της κεφαλής και τραχήλου και του τραχήλου της μήτρας. Αυτή τη μορφή θεραπείας θα χρειαστούν σε κάποια φάση της νόσου τους έως και το 60% όλων των ασθενών με καρκίνο. Όμως, η πρόσβαση σε ακτινοθεραπεία παγκοσμίως είναι απαράδεκτα χαμηλή, αφού υπολογίζεται πως μόνο το 40-60% των ασθενών με καρκίνο έχουν πρόσβαση σε αυτή τη ζωτική θεραπεία.
Ακόμα και σε χώρες με υψηλά εισοδήματα, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι αριθμοί των κέντρων ακτινοθεραπείας, ο εξοπλισμός τους και το εκπαιδευμένο προσωπικό που υπηρετεί σ’ αυτά είναι ανεπαρκή.
Η πρόσβαση είναι χειρότερη στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου 9 στους 10 ασθενείς δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ακτινοθεραπευτική αγωγή. Το πρόβλημα της πρόσβασης είναι ιδιαίτερα οξύ στην Αφρική, όπου στις περισσότερες χώρες η ακτινοθεραπεία είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ κανένα ακτινοθεραπευτικό κέντρο δεν διαθέτουν 40 χώρες!
Φαίνεται πως η ακτινοθεραπεία, μέχρι σήμερα, έχει σχεδόν αγνοηθεί στους σχεδιασμούς για την ικανοποίηση των αναγκών υγείας του παγκόσμιου πληθυσμού και είναι συχνά η τελευταία που λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό των συστημάτων ελέγχου του καρκίνου. Η παγιωμένη ανεπάρκεια των επενδύσεων σε ακτινοθεραπευτικό εξοπλισμό και ειδικευμένο προσωπικό έχει προκαλέσει ήδη εκατομμύρια άσκοπους θανάτους.
«Ο καρκίνος αυξάνεται γρήγορα σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες και επηρεάζει σημαντικά τους φτωχούς", τονίζει ο καθηγητής Atun.
Η Επιτροπή καταλήγει με μία έκκληση για την επίτευξη έξι βασικών στόχων που πρέπει να επιτευχθούν στο μέλλον ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση παγκοσμίως και ιδιαίτερα στις χώρες με φτωχά εισοδήματα.
Η κατάσταση στη χώρα μας είναι προβληματική στο χώρο της δημόσιας περίθαλψης, καθώς υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις σε ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και σε προσωπικό, με αποτέλεσμα μεγάλες λίστες αναμονής και ταλαιπωρία των ασθενών. Εκτιμάται πως αν προωθηθούν γρήγορα και ορισμένες μεγάλες δωρεές και επενδύσεις με τη βοήθεια της Ε.Ε., που βοηθούν στην ανανέωση και την προσθήκη υπερσύγχρονου εξοπλισμού, η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά. Από την άλλη πλευρά ο ιδιωτικός τομέας αναπτύχθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια και μπορεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου ακτινοθεραπευτική φροντίδα, αλλά τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ και το υψηλό κόστος εμποδίζουν την εύκολη πρόσβαση των ασθενών σ' αυτά.
Επίσης, υπάρχουν πολλά να γίνουν στο θέμα της στήριξης των ασθενών, ιδιαίτερα εκείνων που ο τόπος κατοικίας τους βρίσκεται μακριά από τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα.

Ευάγγελος Φιλόπουλος

Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος είναι Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Ευρωκλινικής, (τέως Διευθυντής Κλινικής Μαστού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ») και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, 

Βρείτε τον Ευάγγελο Φιλόπουλο στο Facebook, στο pinterest και διαβάστε τις αναρτησεις του στο tumblr
Περιοχή Ιατρών και Λειτουργών Υγείας
Προσοχή, η σελίδα που ζητήσατε απευθύνεται σε ιατρούς και λειτουργούς υγείας και δεν επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό.
Για να συνεχίσετε, συνδεθείτε στο λογαριασμό σας χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα ή αν δεν έχετε λογαριασμό πατήστε εδώ για εγγραφή.