Συνδεθείτε μαζί μας

Μην αφήνεις το κορμί σου να «σκουριάσει»!

Άνθρωποι όλων την ηλικιών, άνδρες και γυναίκες, ωφελούνται από την τακτική σωματική άσκηση.

Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς οι συνήθεις δραστηριότητες που γίνονται ως δραστηριότητες ρουτίνας για τις απλές καθημερινές ανάγκες, δεν αποτελούν σωματική άσκηση. Αυτή προσδιορίζει την κινητοποίηση μεγάλων μυϊκών ομάδων με κατανάλωση ενέργειας, πέρα από τη συνήθη της καθημερινότητας μας (με εξαίρεση τις χειρωνακτικές δουλειές που χρειάζονται μεγάλο μυϊκό κόπο)

 

Είδη σωματικής δραστηριότητας

 • Ελαφριάς έντασης (περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως  οικιακές εργασίες, ψώνια, κηπουρική)
 • Μέσης έντασης  (αυτές που απαιτούν προσπάθεια ίση με μια βόλτα με γοργό βηματισμό)
 • Έντονης έντασης (Αυτές που γενικά απαιτούν τη χρήση μεγάλων ομάδων μυών και έχουν ως αποτέλεσμα αύξηση του καρδιακού ρυθμού, βαθύτερη και ταχύτερη αναπνοή και εφίδρωση.

Η μέτρια και η έντονη ένταση είναι αυτές που έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο στην υγεία μας.

Όμως πρέπει να προσαρμόζεται η ένταση με την ηλικία και την φυσική κατάσταση των ανθρώπων. 

Μία μέτρια δραστηριότητα για έναν ηλικιωμένο μπορεί να είναι π.χ. το περπάτημα ή ο συρτός αργός χορός, ενώ έντονη δραστηριότητα είναι π.χ. το τζόκινγκ, η κωπηλασία κ.α. 

Αυτές οι δύο κατηγορίες δραστηριοτήτων εναλλάσσονται και ανάλογα με την ηλικία και άλλες  δραστηριότητες επηρεάζουν θετικά την υγεία μας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες η σωματική δραστηριότητα φαίνεται ότι έχει θετική δράση:

 • στον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες, όπως αποδείχθηκε από  πληθώρα μελετών
 • στον καρκίνο του παχέος εντέρου, μεγάλη μείωση σε αυτούς που είχαν σωματική δραστηριότητα, σε σχέση με αυτούς που είχαν καθιστική ζωή
 • στον καρκίνο του ενδομητρίου και 
 • στον καρκίνο του προστάτη

Εκείνο που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε, είναι ότι η σωματική δραστηριότητα πρέπει να συνδυαστεί με το σωστό σωματικό βάρος και την καλή  διατροφή. Αυτή η τριάδα είναι που έχει τη μεγαλύτερη  σημασία. Παρ’ όλα αυτά έχει αποδειχθεί ότι και παχύσαρκοι που είναι σωματικά δραστήριοι, είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση από αυτούς που δεν γυμνάζονται.

Σημαντικά οφέλη υγείας μπορούν να προκύψουν με το να συμπεριληφθεί τις περισσότερες εάν όχι όλες της ημέρες της εβδομάδος, μια μέτριου βαθμού σωματική άσκηση (π.χ. 30 λεπτά γρήγορο βάδισμα, 15 λεπτά τρέξιμο, ή 45 λεπτά βόλεϊ). Με μια μέτρια αύξηση της ημερήσιας δραστηριότητας, πολλοί πολίτες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και την ποιότητα ζωής τους. Πολλοί οργανισμοί προτείνουν τα 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα, συνιστώντας ως καλύτερη πρακτική αυτή να μην γίνεται μόνο μία φορά, αλλά να κατανέμεται σε περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. 

Επιπρόσθετα οφέλη στην υγεία, μπορούν να επιτευχθούν με περισσότερη σωματική άσκηση. Άτομα που μπορούν να διατηρήσουν ένα τακτικό πλάνο δραστηριότητας μεγαλύτερης διάρκειας ή μεγαλύτερης έντασης, ενδέχεται να αποκομίζουν, μεγαλύτερα οφέλη.

Η σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο πρώιμης θνησιμότητας γενικότερα, πέρα από τoν καρκίνο. Μειώνει τα ποσοστά εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου, της υπέρτασης και του σακχαρώδη διαβήτη. Η σωματική άσκηση επί πλέον βελτιώνει τη διανοητική υγεία και είναι σημαντική για την καλή κατάσταση των μυών, των οστών και των αρθρώσεων.

Δυστυχώς η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην Ευρώπη σ’ ότι αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που δεν ασκείται καθόλου. Αντίθετα οι Σκανδιναβοί είναι στις πρώτες θέσεις σ΄ό,τι αφορά το χρόνο που ξοδεύουν σε τακτική άσκηση.

Με βάση στοιχεία που έχουμε, για το πόσο γυμνάζονται ή συμμετέχουν σε κάποιο άθλημα οι Έλληνες: 

 • 3% συστηματικά (τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα)
 • 15% σποραδικά (1-4 φορές την εβδομάδα)
 • 15% σπανίως (1-3 φορές το μήνα ή σπανιότερα)
 • 67% ποτέ

Όσον αφορά την Ευρώπη, δε γυμνάζονται καθόλου 

Οι καλύτεροι κατά σειρά:

 • Φιλανδία 6% 
 • Σουηδία 7% 
 • Δανία 18% 
 • Σλοβενία 22% 

Ενώ οι  χειρότεροι:

 • Ιταλία 55%
 • Πορτογαλία 55%
 • Βουλγαρία 58%
 • Ελλάδα 67%

Σχετικά με την μειωμένη σωματική δραστηριότητα είναι και η αύξηση του ποσοστού των υπέρβαρων και των παχύσαρκων παιδιών, όπου και πάλι η χώρα μας έχει να επιδείξει αυξημένα ποσοστά που την κατατάσσουν στην πρώτη τριάδα. 

Η καθημερινή συμμετοχή στο μάθημα της φυσικής αγωγής (γυμναστικής) θα πρέπει επειγόντως να αυξηθεί στη χώρα μας και να είναι πραγματικά ώρα πλήρους αεροβικής άσκησης.

Παρά το γεγονός ότι η έρευνα για την κατανόηση και την προώθηση της σωματικής άσκησης βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, κάποιες παρεμβάσεις για την προώθησή της μέσα από τα σχολεία έχουν αξιολογηθεί και αποδείχθηκαν επιτυχημένες.

Στον αντίποδα της σωματικής δραστηριότητας είναι η καθιστική ζωή, που ο χρόνος της καταλαμβάνει συνεχώς και μεγαλύτερο χρόνο στο ημερήσιο πρόγραμμα μεγάλων και μικρών.

 

Συμβουλές για μείωση του χρόνου που καθόμαστε: 

 • Περιορίστε το χρόνο που αφιερώνετε στην παρακολούθηση της τηλεόρασης και τη χρήση άλλων μορφών ψυχαγωγίας, με βάση την οθόνη
 • Χρησιμοποιήστε ένα σταθερό ποδήλατο ή διάδρομο βαδίσματος ή τρεξίματος όταν παρακολουθείτε τηλεόραση
 • Χρησιμοποιήστε στις μετακινήσεις σας, στη δουλειά σας, παντού τις σκάλες αντί για τους ανελκυστήρες
 • Εάν μπορείτε, περπατήστε ή πηγαίνετε με ποδήλατο στον προορισμό σας (δουλειά, ψώνια, επίσκεψη)
 • Μετά το μεσημεριανό γεύμα ασκηθείτε ελαφριά με τους συναδέλφους, την οικογένεια ή τους φίλους σας
 • Όταν στη δουλειά κάθεστε πολύ ώρα, κάντε τακτικά κάποια διαλείμματα για ασκήσεις (κυρίως διατάσεων) επί τόπου ή για ένα μικρό γρήγορο περίπατο.
 • Περπατήστε για να επισκεφτείτε συναδέλφους αντί να τους τηλεφωνήσετε ή να τους στείλετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
 • Πηγαίνετε να χορέψετε με το/τη σύζυγο ή τους φίλους σας 

 

Παρενέργειες

 1. Τα περισσότερα μυοσκελετικά τραύματα που σχετίζονται με τη σωματική άσκηση πιστεύεται ότι μπορούν να προληφθούν με βαθμιαία αύξηση της δραστηριότητας ως το επιθυμητό επίπεδο, αποφεύγοντας υπερβολικές δραστηριότητες
 2. Με τη σωματική άσκηση μπορεί να προκληθούν σοβαρά καρδιαγγειακά περιστατικά, αλλά το καθαρό αποτέλεσμα της τακτικής άσκησης είναι η ελάττωση του κινδύνου θνητότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Όσον αφορά τα παιδιά, πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουν καθημερινά τουλάχιστον μια ώρα αεροβική δραστηριότητα και γι’ αυτό στην Ελληνική  Αντικαρκινική Εταιρεία απευθυνόμαστε τακτικά στα σχολεία ώστε ν’ αυξήσουν τις ώρες της γυμναστικής. Και να πούμε στους γονείς, αφήστε τις δυο τρεις ξένες γλώσσες από την ηλικία των 10 χρόνων γιατί δεν θα θυμάται καμία γλώσσα μετά και στείλτε τα παιδιά να κάνουν τζούντο, να παίξουν μπάλα, ή ότι άλλο τους αρέσει. Τα παιδιά πρέπει να ασκούνται έντονα κάθε μέρα. Το ίδιο ισχύει και για τους έφηβους αλλά και για τους νέους. Όταν κάποιος περάσει τα 30, 40 διαπιστώνεται μια πτώση των δυνατοτήτων των καρδιακών, των μυϊκών, των πνευμονο-αναπνευστικών λειτουργιών. Τότε η συνιστώμενη δραστηριότητα είναι 150 λεπτά την εβδομάδα, ή  περίπου μισή ώρα την ημέρα ανά πενθήμερο. Μπορεί να είναι μέτρια έντασης δραστηριότητα, ή 1,5 ώρα πολύ μεγάλη ή εναλλάξ ισόποσα κατανεμημένα. Ένα γρήγορο περπάτημα π.χ. 5 χλμ. γίνεται σε μια ώρα. 

Η ένταση και η διάρκεια εξαρτάται τόσο από την ηλικία όσο και από συμβουλή γιατρού.

Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι ότι εάν ξεκινήσει το παιδί και μάθει στη σωματική άσκηση και συνεχίσει και στην εφηβεία του, τότε φτιάχνει μια πολύ καλύτερη ζωή. Είναι πιο έξυπνο, έχει περισσότερες πιθανότητες να σπουδάσει, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να μην καπνίσει,  έχει δυνατότητες να έχει καλύτερο εισόδημα. Δηλαδή σε όλες τις φάσεις της ζωής, αυτός που έχει μάθει να γυμνάζεται, να αθλείται, να είναι δραστήριος σωματικά, έχει και μεγαλύτερη επιτυχία. Οι νέοι έχουν την τάση να αμελούν ή να παραμελούν, γιατί  αισθάνονται ότι είναι καλά ότι είναι υγιείς και γι’ αυτό οι νέοι καπνίζουν περισσότερο. Αν εξετάσουμε την καμπύλη καπνίσματος θα διαπιστώσουμε ότι οι νέοι καπνίζουν περισσότερο, ενώ οι μεγάλοι το έχουν κόψει.

Το ίδιο είναι και με την άσκηση. Τα οφέλη της άσκησης  δεν αφορούν μόνο τον καρκίνο, αλλά και την καρδιά, το αναπνευστικό, τις αρθρώσεις, τον μεταβολισμό κ.α.

 

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Δημοσιεύουμε την πρώτη αναφορά του Προϊσταμένου των Υπηρεσιών Υγείας των Η.Π.Α. (Surgeon General) που αφορά τη σχέση σωματικής άσκησης και υγείας. Το βασικό μήνυμά της είναι ότι οι πολίτες μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής τους, με το να συμπεριλάβουν στην καθημερινή τους ζωή μέτριες σωματικές δραστηριότητές (άσκηση). Έτσι, τα οφέλη στην υγεία θα είναι εφικτά στους περισσότερους, ακόμα και σ’ αυτούς που δεν τους αρέσει η έντονη άσκηση ή σ’ εκείνους που ίσως είναι ήδη από πριν αρνητικοί σε κάτι τέτοιο, γιατί δυσκολεύονται να ενταχθούν σ’ ένα πρόγραμμα έντονης άσκησης. Αυτοί που ήδη συστηματικά ασκούνται μέτρια, μπορούν να κερδίσουν επιπρόσθετα οφέλη αν αυξήσουν περαιτέρω το επίπεδο δραστηριότητάς τους.

Αυτή η αναφορά είναι προϊόν συμφωνίας που έχει προκύψει μεταξύ επιδημιολόγων, ειδικών στην επιστήμη της σωματικής άσκησης και λειτουργών της υγείας, ότι η σωματική άσκηση δεν χρειάζεται να είναι ισχυρά έντονη για να βελτιώσει την υγεία. Παρ’ όλα αυτά, τα οφέλη για την υγεία εμφανίζονται να είναι ανάλογα με το βαθμό της σωματικής άσκησης, έτσι που κάθε αύξηση της να προσφέρει πρόσθετο όφελος. Δίνοντας περισσότερη έμφαση στο βαθμό παρά στην ένταση της σωματικής άσκησης, παρέχονται στους ανθρώπους περισσότερες δυνατότητες επιλογής για το πως θα ενσωματώσουν τη σωματική άσκηση στην καθημερινή ζωή τους. Έτσι, μία μέτρια σε βαθμό σωματική δραστηριότητα μπορεί να επιτευχθεί με 30 λεπτά έντονο περπάτημα, ή με 30 λεπτά κόψιμο του γρασιδιού ή μάζεμα φύλλων στον κήπο ή με 15 λεπτά τρέξιμο ή 45 λεπτά βόλεϊ. Και αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να ποικίλουν από μέρα σε μέρα. Αυτή η διαφορετική έμφαση σε μέτριας ποσότητας δραστηριότητες και η ελαστικότητα στο είδος τους, σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις και τις συνθήκες ζωής του καθενός, ελπίζεται ότι θα προτρέψουν περισσότερους ανθρώπους να εντάξουν τη σωματική άσκηση ως ένα συστηματικό και αποδεκτό μέρος της ζωής τους.

Οι πληροφορίες που προσφέρει αυτή η αναφορά αποτελούν την περιληπτική παρουσίαση μιας πολυθεματικής αρθρογραφίας από τα πεδία της επιδημιολογίας, φυσιολογίας της άσκησης, της ιατρικής και τις επιστήμες συμπεριφοράς. Η αναφορά παρουσιάζει ό, τι είναι γνωστό για τη σωματική άσκηση και την υγεία, όπως επίσης και ό, τι έχει γίνει γνωστό για την προαγωγή της σωματικής άσκησης στους ενήλικες και στους νέους.

 

Συμπεράσματα – Συστάσεις 

Τα οφέλη της σωματικής άσκησης έχουν εγκωμιαστεί σε όλη την διάρκεια της ιστορίας του δυτικού κόσμου, αλλά δεν ήταν παρά από το δεύτερο μισό αυτού του αιώνα που άρχισαν να συσσωρεύονται επιστημονικές ενδείξεις που να υποστηρίζουν αυτές τις απόψεις.

Ήδη από το 1970 υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για τα ωφέλιμα αποτελέσματα της έντονης άσκησης στην καρδιοαναπνευστική υγεία, ώστε το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλιατρικής, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και άλλοι Οργανισμοί αρχίζουν να δημοσιοποιούν συστάσεις στο γενικό κοινό για τη σωματική άσκηση.

Οι συστάσεις εστιάσθηκαν γενικά στη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής αντοχής και καθορίστηκαν εξειδικευμένες διατηρήσιμες περίοδοι έντονης σωματικής δραστηριότητας, που περιελάμβαναν μεγάλες μυϊκές ομάδες και διαρκούσαν τουλάχιστον 20 λεπτά για 3 ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα. Καθώς η κατανόηση των ωφελημάτων από μια λιγότερο έντονη δραστηριότητα αυξανόταν, οι συστάσεις ακολούθησαν αυτή την εξέλιξη. Κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών μια σειρά από οργανώσεις έχουν όλες συστήσει την τακτική, μέτρια σε ένταση σωματική άσκηση, σαν μια επιλογή γι’ αυτούς που ασκούνται λίγο ή καθόλου.

Η ενίσχυση τέτοιων συστάσεων είναι λογικό επακόλουθο της διαρκώς αυξανόμενης κατανόησης για το πως η σωματική άσκηση επιδρά στην φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Η ανταπόκριση του σώματος στην άσκηση γίνεται με τρόπους που έχουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα στο μυοσκελετικό, καρδιοαγγειακό, αναπνευστικό και ενδοκρινικό σύστημα. Αυτές οι αλλαγές συνεπάγονται στη συνέχεια ένα αριθμό από οφέλη στην υγεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η μείωση του κινδύνου πρώιμης θνησιμότητας και η μείωση των κινδύνων στεφανιαίας νόσου, υπέρτασης, καρκίνου του εντέρου και σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, η τακτική σωματική άσκηση φαίνεται να μειώνει την κατάθλιψη και το άγχος, να βελτιώνει τη διάθεση και ν’ αυξάνει τη ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών εργασιών καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής.

Εκτός από τα οφέλη της σωματικής άσκησης θα πρέπει να υπολογίζονται και οι κίνδυνοι που αυτή περικλείει. Τα βασικότερα προβλήματα υγείας που έχουν συνδεθεί με τη σωματική άσκηση είναι οι μυοσκελετικές κακώσεις, οι οποίες μπορεί να συμβούν σε άσκηση υπερβολικής έντασης ή με το ξαφνικό ξεκίνημα μίας δραστηριότητας για την οποία το σώμα δεν είναι προετοιμασμένο. Πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ο αιφνίδιος θάνατος, είναι σπανιότερα, συμβαίνουν δε συνήθως σε ανθρώπους με καθιστική ζωή και προχωρημένη αθηρωματώδη νόσο των αγγείων οι οποίοι εμπλέκονται σε κοπιώδεις δραστηριότητες που δεν έχουν συνηθίσει. Άνθρωποι με καθιστική ζωή, ιδίως όσοι έχουν ιατρικά προβλήματα και οι οποίοι επιθυμούν να αυξήσουν τη σωματική δραστηριότητά τους θα πρέπει να το κάνουν σταδιακά μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο. Ακόμα και μεταξύ ανθρώπων που ασκούνται τακτικά ο κίνδυνος εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου ή αιφνίδιου θανάτου είναι κατά κάποιο τρόπο πιο αυξημένος κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά ο συνολικός κίνδυνος να εμφανίσουν κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρότερος γι’ αυτούς απ’ ότι για όσους διάγουν καθιστικό βίο.

Παρ’ όλο που η γνώση ότι η σωματική άσκηση είναι ωφέλιμη για την υγεία είναι κοινή σ’ όλους, πάνω από το 60% των ενηλίκων στην Αμερική δεν έχουν τακτική δραστηριότητα και το 25% του ενήλικου πληθυσμού δεν είναι καθόλου δραστήριο. Εξ άλλου, παρ’ όλο που πολλοί άνθρωποι γράφτηκαν με ενθουσιασμό σε εντατικά μαθήματα γυμναστικής κάποια φορά, οι περισσότεροι δεν κατάφεραν να τα συνεχίσουν. Είναι ξεκάθαρο ότι η διαδικασία ανάπτυξης και διατήρησης υγιών συνηθειών είναι το ίδιο σημαντικό να μελετηθεί, όσο και οι συνέπειες αυτών των συνηθειών στην υγεία .

Η προσπάθεια να κατανοηθεί το πώς να προωθήσουμε περισσότερα δραστήρια πρότυπα ζωής είναι μεγάλης σπουδαιότητας για την υγεία ενός έθνους. Αν και οι μελέτες σχετικά με τους προσδιοριστικούς παράγοντες και τις κατάλληλες παρεμβάσεις βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια, αποτελεσματικά προγράμματα για να αυξηθεί η σωματική άσκηση έχουν διεξαχθεί σε μια ποικιλία χώρων, όπως σχολεία, ιατρεία και χώρους δουλειάς. Ο καθορισμός των πιο αποτελεσματικών και οικονομικά εφικτών προσεγγίσεων αποτελεί μία πρόκληση για το μέλλον.

Οι παρεμβάσεις στους νέους στα σχολεία είναι ιδιαίτερα υποσχόμενες, και αυτό όχι μόνο για το εν δυνάμει εύρος τους - σχεδόν όλοι οι νέοι μεταξύ των 6-16 ετών παρακολουθούν το σχολείο - αλλά και για την εν δυνάμει επίδραση τους. Σχεδόν οι μισοί από τους νέους ηλικίας 12-21 ετών δεν έχουν έντονη δραστηριότητα. Πολύ περισσότερο, η σωματική άσκηση μειώνεται απότομα κατά την διάρκεια της εφηβείας. Ως εκ τούτου, η παιδική ηλικία και η εφηβεία μπορεί να είναι οι βασικοί περίοδοι για την πρόληψη της καθιστικής συμπεριφοράς στην ενήλικη ζωή, με το να διατηρηθεί η συνήθεια της σωματικής άσκησης που αποκτήθηκε κατά την διάρκεια των σχολικών χρόνων. Οι παρεμβάσεις στο σχολείο έχουν φανεί να είναι επιτυχείς στην αύξηση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας. Με τις αποδείξεις ότι η επιτυχία σ’ αυτό το επίπεδο είναι δυνατή, πρέπει να αναληφθεί κάθε προσπάθεια για να ενθαρρυνθούν τα σχολεία να απαιτούν καθημερινή γυμναστική για κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα και να προάγουν τις σωματικές δραστηριότητες που θα μπορούν να απολαμβάνονται δια βίου απ’ όλους τους πολίτες.

Εκτός των σχολείων τα προγράμματα και οι πρωτοβουλίες για σωματική εκγύμναση αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις μία κοινωνίας υψηλής τεχνολογίας που κάνει αυξανόμενα βολική την καθιστική ζωή και η οποία αποθαρρύνει τη σωματική άσκηση τόσο με φανερούς όσο και με διακριτικούς τρόπους. Για την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας στον γενικό πληθυσμό ίσως θα ήταν απαραίτητο να πάμε πέρα από παραδοσιακές προσπάθειες. Αυτή η αναφορά, υπογραμμίζει μερικές ιδέες από κοινοτικές πρωτοβουλίες οι οποίες τίθενται σε εφαρμογή σε πολλά μέρη της χώρας. Ελπίζεται ότι αυτά τα παραδείγματα θα προκαλέσουν νέες δημόσιες πολιτικές και προγράμματα και σε άλλα μέρη. Ειδικές προσπάθειες απαιτούνται, επίσης, για να μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες ειδικών ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι τα άτομα με αναπηρίες, οι φυλετικές και εθνικές μειονότητες, οι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα και οι ηλικιωμένοι. Πολύ περισσότερη πληροφόρηση γι’ αυτές τις σημαντικές πληθυσμιακές ομάδες θα είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί μία αληθινά περιεκτική εθνική πρωτοβουλία για καλύτερη υγεία διαμέσου της σωματικής άσκησης. Οι προκλήσεις για το μέλλον περιλαμβάνουν την αναγνώριση των καθοριστικών παραγόντων που επιδρούν στον τρόπο ζωής που περιλαμβάνει τη σωματική άσκηση για κάθε μία από τις ομάδες του πληθυσμού που απαρτίζουν τις Η.Π.Α. και η χρήση αυτών των πληροφοριών στο σχεδίασμά και στη διάδοση αποτελεσματικών προγραμμάτων.

 

Κυριότερα Συμπεράσματα

 • Άνθρωποι όλων των ηλικιών, άνδρες και γυναίκες, ωφελούνται από την τακτική σωματική άσκηση.
 • Σημαντικά οφέλη υγείας μπορούν να προκύψουν με το να συμπεριληφθεί τις περισσότερες, εάν όχι όλες τις ημέρες της εβδομάδος, μια μέτριου βαθμού σωματική άσκηση (πχ. 30 λεπτά γρήγορο βάδισμα, 15 λεπτά τρέξιμο, ή 45 λεπτά βόλευ). Με μια μέτρια αύξηση της ημερήσιας δραστηριότητάς, τους πολλοί πολίτες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και την ποιότητα ζωής τους.
 • Επιπρόσθετα οφέλη στην υγεία μπορούν να ε σωματικής άσκησης. Άτομα που μπορούν να διατηρήσουν ένα τακτικό πλάνο δραστηριότητας μεγαλύτερης διάρκειας ή μεγαλύτερης έντασης, ενδέχεται να αποκομίζουν μεγαλύτερα οφέλη.
 • Η σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο πρώιμης θνησιμότητας γενικά και της στεφανιαίας νόσου, της υπέρτασης, του καρκίνου και του σακχ. διαβήτη ειδικότερα. Η σωματική άσκηση βελτιώνει επίσης τη διανοητική υγεία και είναι σημαντική για την υγεία των μυών, των οστών και των αρθρώσεων.
 • Πάνω από το 60% των Αμερικανών ενηλίκων δεν ασκούνται σωματικά σε τακτική βάση. Στην πραγματικότητα το 25% των ενηλίκων δεν είναι καθόλου δραστήριοι.
 • Σχεδόν οι μισοί από τους νέους Αμερικανούς (12-21 ετών) δεν έχουν έντονη δραστηριότητα σε τακτική βάση. Επιλέον, η σωματική άσκηση ελαττώνεται σημαντικά κατά την διάρκεια της εφηβείας.
 • Η καθημερινή συμμετοχή σε τάξεις φυσικής αγωγής (γυμναστικής) έχει  ελαττωθεί ανάμεσα σε μαθητές λυκείου από 42% το 1991 σε 25% το 1995.
 • Η έρευνα για την κατανόηση και την προώθηση της σωματικής άσκησης  βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αλλά κάποιες παρεμβάσεις για την προώθησή της μέσα από τα σχολεία έχουν αξιολογηθεί και αποδείχθηκαν επιτυχημένες.

 

Τα αποτελέσματα της άσκησης στην υγεία και την ασθένεια

Συνολική θνησιμότητα

 1. Υψηλά επίπεδα τακτικής σωματικής άσκησης συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας τόσο στους νεότερους, όσο και στους γηραιότερους ενήλικες.
 2. Ακόμη και αυτοί που είναι μέτρια δραστήριοι σε τακτική βάση έχουν μικρότερη θνησιμότητα απ’ αυτούς που είναι λιγότερο δραστήριοι
 3. Η σωματική άσκηση φαίνεται να βελτιώνει τη σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής, με το να ανεβάζει το ψυχολογικά αναλαμβανόμενο «καλώς έχειν» και βελτιώνοντας τη φυσική λειτουργία σε άτομα με φτωχή υγεία.
 4. Η σωματική δραστηριότητα έχει πολυάριθμα ευεργετικά φυσιολογικά αποτελέσματα. Αυτά που εκτιμώνται ευρύτερα είναι τα αποτελέσματα στο καρδιαγγειακό και μυοσκελετικά σύστημα, αλλά τα πλεονεκτήματα στην λειτουργία του μεταβολισμού του ενδοκρινικού και του ανοσοποιητικού  συστήματος είναι επίσης σημαντικά.
 5. Πολλά από τα οφέλη της γυμναστικής με ασκήσεις -με δραστηριότητες τόσο αντοχής όσο και αντίστασης- ελαττώνονται μέσα σε 2 εβδομάδες, άν μειωθεί η σωματική δραστηριότητα και εξαφανίζονται σε 2 - 8 μήνες, εάν η δραστηριότητα δεν επαναληφθεί.
 6. Άτομα όλων των ηλικιών άνδρες και γυναίκες υφίστανται τα πλεονεκτήματα των φυσιολογικών προσαρμογών στη σωματική άσκηση.

Όσον αφορά τους ενήλικες

 1. Περίπου το 15% των Αμερικανών ενηλίκων συμμετέχει τακτικά (τρεις φορές την εβδομάδα για 20 λεπτά το λιγότερο)  σε έντονη σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου
 2. Περίπου το 22% των ενηλίκων συμμετέχει τακτικά (5 φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά το λιγότερο) σε συντηρήσιμες δραστηριότητες σωματικής άσκησης κάθε έντασης στην διάρκεια του ελεύθερου χρόνου του.
 3. Περίπου το 25% ενηλίκων δεν αναφέρουν κάποια δραστηριότητα σωματικής άσκησης στον ελεύθερο χρόνο τους.
 4. Η έλλειψη δραστηριοτήτων σωματικής άσκησης είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ γυναικών παρά ανδρών, μεταξύ μαύρων και Ισπανόφωνων παρά λευκών, μεταξύ μεγαλύτερων παρά νεότερων ενηλίκων και μεταξύ λιγότερων πλουσίων παρά των περισσότερων πλουσίων.
 5. Οι πιο δημοφιλείς σωματικές ασκήσεις μεταξύ ενηλίκων στον ελεύθερο χρόνο τους είναι το βάδισμα, η κηπουρική ή οι δουλειές στην αυλή.

Όσον αφορά τους εφήβους και νέους ενήλικες

 1. Περίπου οι μισοί από τους νέους Αμερικανούς (12-21 ετών ) συμμετέχουν τακτικά σε έντονη σωματική άσκηση. Το ένα τέταρτο των νέων αναφέρει ότι δεν έχει κάποια έντονη δραστηριότητα άσκησης.
 2. Περίπου το 1/4 των νέων ανθρώπων περπατούν ή κάνουν ποδήλατο (δηλ. ασκούνται ελαφρά ή μέτρια) σχεδόν κάθε ημέρα
 3. Περίπου το 45% των νέων αναφέρουν ότι δεν έχουν πρόσφατη έντονη δραστηριότητα. Αυτός ο δείκτης μη ενεργητικότητας είναι υψηλότερος μεταξύ γυναικών παρά ανδρών και μεταξύ μαύρων γυναικών παρά λευκών.
 4. Στους άνδρες αρέσει περισσότερο απο τις γυναίκες να συμμετέχουν σε έντονες δραστηριότητες ενδυνάμωσης και σε βάδισμα ή ποδηλασία.
 5. Η συμμετοχή σε όλα τα είδη σωματικής άσκησης ελαττώνεται εντυπωσιακά καθώς αυξάνεται η ηλικία ή η τάξη φοίτησης στο σχολείο.
 6. Μεταξύ μαθητών του λυκείου ο αριθμός αυτών που εγγράφονται σε δραστηριότητες σωματικής άσκησης έχει παραμείνει αναλλοίωτος κατά την διάρκεια του πρώτου μισού της δεκαετίας του 90. Παρ’ όλα αυτά η καθημερινή παρουσία σε τάξεις γυμναστικής εξασθένησε περίπου από το 42% στο 25%.
 7. Το ποσοστό των μαθητών του λυκείου που εγγράφονται σε δραστηριότητες σωματικής άσκησης και που αναφέρει ότι είναι ενεργείς για τουλάχιστον 20 λεπτά σε τάξεις γυμναστικής έχει ελαττωθεί περίπου από το 81% στο 70% κατά την διάρκεια του πρώτου μισού αυτής της δεκαετίας
 8. Μόνο το 19% από όλους τους μαθητές του λυκείου αναφέρουν σωματική άσκηση για 20 λεπτά ή περισσότερο σε καθημερινές τάξεις γυμναστικής

Νικόλαος Κορδιολής

Ο Νικόλαος Κορδιολής είναι Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Νευροχειρουργός, τ. Δ/ντής Νευροχειρουργικής Κλινικής & Ιατρείου Πόνου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» και τ. Πρόεδρος – Διοικητής Α.Ο.Ν.Α «Ο Άγιος Σάββας»

Ευάγγελος Φιλόπουλος

Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος είναι Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Ευρωκλινικής, (τέως Διευθυντής Κλινικής Μαστού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ») και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, 

Βρείτε τον Ευάγγελο Φιλόπουλο στο Facebook, στο pinterest και διαβάστε τις αναρτησεις του στο tumblr