Συνδεθείτε μαζί μας

Κόστος Φαρμάκων: Τώρα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά!

Ένα σοβαρό επερχόμενο πρόβλημα είναι αυτό των πολύ ακριβών νέων φαρμάκων που θα τεθούν σύντομα σε κυκλοφορία. Οι νέες τεχνολογικά προηγμένες και επιλεκτικής δράσης φαρμακευτικές θεραπείες βελτιώνουν συνεχώς το προσδόκιμο επιβίωσης ταν ασθενών με καρκίνο και αναμένεται να επιφέρουν μία σημαντική αλλαγή προς το καλύτερο στην αντιμετώπιση της νόσου.

Όμως, το μεγάλο πρόβλημα είναι το πολύ υψηλό κόστος τους. Τόσο υψηλό που είναι βέβαιο ότι οιι πολίτες στην υπανάπτυκτες φτωχές χώρες δεν θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σ’ αυτά, αλλά επιπρόσθετα και κράτη πιο εύπορα αλλά με αδύναμα- προβληματικά ασφαλιστικά ταμεία δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τέτοιας έκτασης έξοδα.

Είναι λοιπόν παρήγορο που μία μεγάλη εταιρεία (η GlaxoSmithKline) ανακοινώνει πως θα άρει το δικαίωμα της αποκλειστικής παραγωγής και διάθεσης νέων ακριβών φαρμάκων για τον καρκίνο ( θα αναστείλει την ισχύ της πατέντας που προστατεύει τα νέα φάρμακα) για να δώσει τη δυνατότητα να παραχθούν φτηνότερα γενόσημα. Αυτό προτίθεται να το κάνει για την Αφρική κυρίως.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε ψηλομύτες. Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά φτωχοποιημένη. Νομίζω ότι τώρα είναι η ώρα να προχωρήσει η κυβέρνηση και όλοι όσοι μπορούν να επηρεάσουν καταστάσεις σε ενέργειες, συμφωνίες (δημόσιες ή μυστικές) ώστε να εξασφαλίσουν μία εξαίρεση της Ελλάδας από τα συμβαίνοντα στην Ευρώπη σ’ ότι αφορά το κόστος των ακριβών φαρμάκων. Ταυτόχρονα να αναζητηθούν συμμαχίες με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις κυβερνήσεις. ώστε να υπάρχει μια γενικότερη και ισχυρότερη πίεση για συγκράτηση του κόστους των νέων φαρμάκων.

Τέλος, μία έκκληση στους ενδιάμεσους της κατανάλωσης (τους γιατρούς): αυστηρή τήρηση των ενδείξεων χρήσης και αποφυγή συμμετοχής σε πλουσιοπάροχες εκδηλώσεις και προσφορές, που όπως είναι φυσικό δεν επιβαρύνουν τις εταιρείες, αφού το κόστος μεταφέρεται στους τελικούς καταναλωτές του προϊόντος” φάρμακο”, δηλαδή στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία τους.

Ευάγγελος Φιλόπουλος

Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος είναι Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Ευρωκλινικής, (τέως Διευθυντής Κλινικής Μαστού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ») και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, 

Βρείτε τον Ευάγγελο Φιλόπουλο στο Facebook, στο pinterest και διαβάστε τις αναρτησεις του στο tumblr