Συνδεθείτε μαζί μας

Θρόμβωση και καρκίνος: Συνδέονται;

Οι θρόμβοι αίματος που δημιουργούν τη θρόμβωση, αποτελούν μια από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στους ασθενείς με καρκίνο που όμως μπορούν να αποφευχθούν. Ωστόσο, για την πάθηση αυτή γίνονται ελάχιστες αναφορές και υπάρχει ελλιπής ενημέρωση των ασθενών.

H σύνδεση της θρόμβωσης με τον καρκίνο είναι γνωστή στον ιατρικό κόσμο από την εποχή του Γάλλου παθολόγου Αρμάν Τρουσώ (Armand Trousseau, 14 Οκτωβρίου 1801 – 23 Ιουνίου 1867), καθώς ήταν ο πρώτος επιστήμονας που περιέγραψε την κλινική αυτή εικόνα της πάθησης ήδη από το 1865.

Είναι πολύ σημαντικό οι καρκινοπαθείς να γνωρίζουν τους κινδύνους που κρύβει η ιδιαίτερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός τους, αλλά και ότι η σωστή διάγνωση και η έγκαιρη χορήγηση προληπτικής αγωγής μπορεί να μειώσει δραματικά την πιθανότητα δυσάρεστων επιπτώσεων στην υγεία τους.

 

Κλινικές και εργαστηριακές μελέτες στο αίμα των ασθενών που πάσχουν από κάποιας μορφής καρκίνο έχουν δείξει πως υπάρχει μια κατάσταση υπερπηκτικότητας στο αίμα τους, η οποία δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση φλεβικής θρομβοεμβολής.

Αυτή η αυξημένη τάση του αίματος να πήζει οφείλεται σε κάποιες ουσίες που παράγουν τα καρκινικά κύτταρα και εν συνεχεία απελευθερώνουν στον ανθρώπινο οργανισμό, με αποτέλεσμα να αλλάζουν τις ιδιότητες του αίματος και οι ασθενείς να διατρέχουν, χωρίς πολλές φορές να το γνωρίζουν, πολλαπλάσιο κίνδυνο.

Είναι πολύ σημαντικό οι ογκολογικοί ασθενείς να γνωρίζουν ότι ο σχηματισμός θρόμβων είναι ιδιαίτερα πιθανός ειδικά τους πρώτους μήνες μετά την διάγνωση του καρκίνου.

 

H εν τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση ειδικά, έχει βρεθεί από μελέτες ότι, επηρεάζει 1 στους 5 ογκολογικούς ασθενείς.

Δυστυχώς, δεν είναι ακόμα γνωστές όλες οι αιτίες που συνδέουν τον καρκίνο με την εμφάνιση θρόμβωσης, αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχουν:

Tέσσερις βασικοί παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες για ανάπτυξη θρόμβων στους ογκολογικούς ασθενείς:

  1. Η περιοχή στην οποία εντοπίζεται ο καρκινικός όγκος, καθώς η φύση του κάθε καρκίνου διαφέρει ανάλογα με την περιοχή που αναπτύσσεται. Για παράδειγμα, οι ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας, τους πνεύμονες, το στομάχι και τις ωοθήκες διατρέχουν στατιστικά μεγαλύτερο κίνδυνο.
  2. Το στάδιο του καρκινικού όγκου και η φύση του. Το εάν ο καρκίνος περιγράφεται σαν μεταστατικός ή προχωρημένος μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων με τον κίνδυνο να αυξάνεται όσο πιο προχωρημένος χαρακτηρίζεται.
  3. Το είδος της ογκολογικής θεραπείας που έχει επιλεγεί ως η πλέον κατάλληλη για την καταπολέμηση του καρκίνου μπορεί παράλληλα να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων. Η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι απαραίτητες για τη μάχη με τον καρκίνο, όμως πρόκειται και για παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες θρόμβωσης. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να ανησυχεί τους ασθενείς, καθώς η παράλληλη χορήγηση κατάλληλης αντιθρομβωτικής αγωγής, σε συνεννόηση με τον γιατρό τους, είναι εύκολη, ασφαλής και έχει αποδειχθεί εξαιρετικός τρόπος πρόληψης της εμφάνισης θρόμβων στο αίμα.
  4. Τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας είναι ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει την εμφάνιση θρόμβωσης καθώς, η παρατεταμένη ακινησία λόγω κάποιας εγχείρησης ή η καθιστική ζωή μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία θρόμβων. Όσο τα επίπεδα άσκησης ανεβαίνουν, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν οι ασθενείς, σε συνδυασμό με την κατάλληλη αγωγή, να αποφύγουν τον κίνδυνο. Δείτε εδώ περισσότερες συμβουλές.

Η θρόμβωση συνήθως δίνει προειδοποιητικά σημάδια, αρκεί ο ασθενής να είναι ενημερωμένος, να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και να μην τα αγνοήσει θεωρώντας τα επακόλουθα ή παρενέργειες της αντικαρκινικής θεραπείας. Το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει δυνατότητα πρόληψης της φλεβικής θρομβοεμβολής και ότι η θεραπευτική αγωγή γι’ αυτό, είναι απλή και αποτελεσματική.

 

Βιβλιογραφικές αναφορές

  1. Young AM, Chapman O, Connor C, Poole C, Rose P, Kakkar AK. (2012). Thrombosis and Cancer (Θρόμβωση και καρκίνος). Na tRev Clin Oncol. 9(8):437-49.
  2. Lyman GH. (2011) Venous thromboembolism in the patient with cancer.
  3.  http://www.hematology.org/Thehematologist/Mini-Review/1244.aspx

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ: www.gateofthrombs.gr