Συνδεθείτε μαζί μας

Η φροντίδα του δέρματος για τους ογκολογικούς ασθενείς δεν είναι πολυτέλεια!

Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από καρκίνο και, ευτυχώς, όλο και περισσότεροι θεραπεύονται.  Χάρη στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ιατρική, έχουν προκύψει νέες θεραπείες, που οδηγούν σε μια πιο στοχευμένη προσέγγιση κατά του καρκίνου. Οι θεραπείες όμως και τα φάρμακα ενάντια στον καρκίνο, παρόλο που γίνονται ολοένα και πιο αποτελεσματικά, μπορεί να προκαλέσουν κάποιες δυσάρεστες προεκτάσεις, δηλαδή «ανεπιθύμητες ενέργειες» που ευτυχώς είναι παροδικές. 

 

Καρκίνος και Δέρμα

Στη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου μπορεί να εμφανιστούν αντιδράσεις σε διάφορα όργανα του σώματος, μεταξύ των οποίων και στο δέρμα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες στο δέρμα αφορούν τόσο στην εμφάνιση, όσο και στην αίσθηση για τον ίδιο τον ασθενή. Η τραχύτητα, η αίσθηση τραβήγματος, ο κνησμός, το ξεφλούδισμα, ακόμη και η αίσθηση καύσου είναι μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να νιώσουν οι ασθενείς.

Καθώς το δέρμα αποτελεί το περίβλημα προστασίας του σώματος σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον είναι προφανές πως το υγιές δέρμα αποτελεί ασπίδα προστασίας σε μικροβιακές λοιμώξεις και ερεθιστικούς παράγοντες, ζωτικής σημασίας προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση ενός κύκλου ογκολογικής θεραπείας

Ανάλογη σημασία έχει όμως η καλή κατάσταση του δέρματος και για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, αφού, ένα υγιές και περιποιημένο δέρμα προκαλεί στον καθένα γενικότερη θετική διάθεση.

Η φροντίδα λοιπόν του δέρματος στους ογκολογικούς ασθενείς δεν είναι μια περιττή πολυτέλεια. Συμβάλλει στη γενικότερη υγεία του οργανισμού τους, σωματική και ψυχολογική.

Με αφορμή και την πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης #BlueNailsMonth της La Roche-Posay που αφιερώνει ολόκληρο τον Οκτώβριο στην ενημέρωση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο, και μαζί με τις ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση ας καταγράψουμε ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν την φροντίδα του δέρματος κάθε ογκολογικού ασθενή.

 

Συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος 

  • Αποφύγετε αντισηπτικά ή ακόμα και έντονα καθαριστικά ή αρωματικά σαπούνια. ∆εν προσφέρουν παραπάνω προστασία. Αντιθέτως επιδεινώνουν τη δερματική ξηρότητα και τον κνησμό. 
  • Χρησιμοποιείστε ήπια καθαριστικά σκευάσματα – ακόμα και χωρίς σάπωνες – κατάλληλα για ευαίσθητα, παθολογικά δέρματα. 
  • Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του νερού στο χλιαρό καθώς το καυτό νερό αυξάνει την αφυδάτωση του δέρματος. 
  • Το έντονο τρίψιμο με σκληρής υφής σφουγγάρια δεν χαρίζει περισσότερη καθαριότητα. Προτιμήστε κάτι πιο μαλθακής υφής. 
  • Υποχρεωτικά ενυδατώστε το δέρμα σας με κατάλληλες μαλακτικές κρέμες ή γαλακτώματα μετά το μπάνιο σας, εκεί όπου η απώλεια ύδατος και υγρασίας από το δέρμα είναι εντονότερη. 
  • Μη θεωρείτε ως περιττή την αντηλιακή προστασία. Κατά κανόνα είναι υποχρεωτική καθώς συχνά τα αντινεοπλασματικά φάρμακα προκαλούν επίμονα ή «περίεργα» εξανθήματα λόγω φωτοευαισθησίας. 
  • Μην απογοητευθείτε λόγω μιας αλωπεκίας εξαιτίας των θεραπειών. Χρησιμοποιείστε κατάλληλα τριχοτονωτικά σκευάσματα που βοηθούν στην ταχύτερη επανέκφυση υγιών και δυνατών μαλλιών. 
  • Μην υποτιμάτε τυχόν εξανθήματα ή ερεθισμούς στο δέρμα σας κατά τις φάσεις των θεραπειών. Απευθυνθείτε στο ∆ερματολόγο σας. 
  • ∆ώστε τη δυνατότητα στο δέρμα σας να αναπνεύσει στη δύσκολη φάση των θεραπειών. Θα σας ανταποδώσει στο μέγιστο βαθμό με ανάσες ομορφιάς, θετικής διάθεσης και ευεξίας. 

Η φροντίδα του δέρματος με εξειδικευμένα προϊόντα προλαμβάνει και απαλύνει τα συμπτώματα ευαισθησίας και δυσανεξίας που μπορεί να προκληθούν στο δέρμα από τη θεραπεία κατά του καρκίνου. 

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε ήδη καλλυντικά μπορεί να πρέπει να αλλάξετε τη συνηθισμένη σας ρουτίνα. Σε περίπτωση που δε χρησιμοποιείτε, υιοθετήστε ένα βασικό πρόγραμμα φροντίδας για να βοηθήσετε το δέρμα να αντεπεξέλθει καλύτερα στη θεραπεία. 

Με τη σωστή καθοδήγηση και φροντίδα μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να νιώσουν οι ασθενείς στο δέρμα μπορούν να μειωθούν, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η ψυχολογία και αυτοπεποίθηση των ασθενών, να βελτιωθεί η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής τους.

Τα προϊόντα φροντίδας που θα επιλέξετε, πρέπει να είναι φιλικά προς το ευαισθητοποιημένο δέρμα. Όσο λιγότερα είναι τα συστατικά στη σύνθεση, τόσο το καλύτερο!