Συνδεθείτε μαζί μας

Η αντικαπνιστική νομοθεσία γίνεται αυστηρότερη!

Απολύτως αναγκαίες για την προστασία της υγείας του Έλληνα Πολίτη ρυθμίσεις προβλέπει το σχέδιο Νόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή και ενσωματώνει, έστω και με μικρή καθυστέρηση στην Ελληνική Νομοθεσία την 2014.40.ΕΕ, Οδηγία της Ε.Ε (οι χώρες μέλη είχαν προθεσμία μέχρι τις 20 Μαϊου).

Το αντικαπνιστικό σχέδιο Νόμου ρυθμίζει θέματα που αφορούν τα προϊόντα καπνού και άλλα σχετικά προϊόντα όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ορίζει κανόνες που αφορούν στην πώληση προϊόντων καπνού, φυτικών προϊόντων καπνίσματος και ηλεκτρονικών τσιγάρων, επιβάλλει περιορισμούς στην διαφήμιση αυτών των προϊόντων αλλά και στη χρήση τους, θεσπίζοντας παράλληλα και αυστηρά πρόστιμα.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία χαιρετίζει την κατάθεση του νέου αντικαπνιστικού Νομοσχεδίου στην Ελληνική Βουλή. Κάθε πρωτοβουλία της Πολιτείας που συμβάλει στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων του καπνίσματος στην υγεία των πολιτών, είναι ένα βήμα προόδου. Λυπηρή παραφωνία αποτελεί η προσπάθεια οικονομικών συμφερόντων να υπερασπιστούν τα κέρδη τους διαμαρτυρόμενα για τον αυστηρότερο έλεγχο των ηλεκτρονικών τσιγάρων (του ατμίσματος) και της απαγόρευσης χρήσης των στους ίδιους χώρους που απαγορεύεται και το κάπνισμα. Όμως αυτές οι παρεμβάσεις, όσο και να υπερπροβάλλονται δεν είναι δυνατό να αναστείλουν τις Ευρωπαϊκές οδηγίες που εφαρμόζει (και πολύ σωστά) η Ελληνική κυβέρνηση.
Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ζητά από όλους τους βουλευτές να προασπίσουν την υγεία των πολιτών και να προχωρήσουν σ' ένα επόμενο στάδιο και στην απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους ανοικτούς χώρους. Η ενόχληση των μη καπνιστών (δηλαδή της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας) είναι και εκεί μεγάλη, ενώ τα αποτσίγαρα που πετάγονται αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα τοξικής ρύπανσης του περιβάλλοντος.
Ας προχωρήσουμε γοργά προς μία χώρα ελεύθερη καπνού. Είναι μία μεταρρύθμιση που μπορούμε να την υλοποιήσουμε, χωρίς διαπραγματεύσεις και πιέσεις.