Συνδεθείτε μαζί μας

Ημέρες Μελέτης

Αυτές τις μέρες τα φώτα σβήνουν αργά στα μικρά ή μεγάλα δωμάτια μαθητών και φοιτητών και οι βιβλιοθήκες είναι γεμάτες. Τα παιδιά μελετούν ή προσπαθούν να μελετήσουν. Άλλοτε με αφοσίωση, επιμονή, αυτοπεποίθηση και καλό πρόγραμματισμό κι άλλοτε νιώθοντας ανίκανοι να θέσουν υπόέλεγχο το άγχος τους, να σταματήσουν τις αρνητικές σκέψεις που τυχόν, παρεμβαίνουν, να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να συγκεντρωθούν.

Η σκληρή ζωή της μελέτης συνεπάγεται πλήθη νεύρα, κούραση, αλλά και την προσωρινή στέρηση γλυκών απολαύσεων! Όλοι απ'τα ίδια περάσαμε παιδιά και σας καταλαβαίνουμε "τα μάλα". Όμως το σωστό θα το πούμε « Η Γνώση δεν βλάπτει, η άγνοια δεν είναι ευδαιμονία και η εμπειρία δεν είναι πάντοτε ο καλύτερος δάσκαλος». S. Gordon.

Όταν μιλάμε για μελέτη, εννοούμε εκμάθηση και αναφερόμεθα σε μια διαδικασία που αποκτά νόημα όταν, εκείνος που μελετά, συνειδητοποιεί τη χρησιμότητα της. Μέρες που είναι δεν σκοπεύουμε να σταθούμε στο ποιά γνώση των στόχων μάθησης και της χρησιμότητας τους έχει ο σπουδάζων , πόσο συγκατατίθεται σ'αυτούς ή πόσο συμμετέχει στον καθορισμό τους. Θα ασχοληθούμε με το τι μπορεί να κάνει, με ποιό τρόπο δηλαδή, θα κινητοποιήσει τις δυνατότητες του για να τους πλησιάσει. Γνωρίζοντας κάποιες "τεχνικές", ο νεαρός άνθρωπος που μελετά, ελαχιστοποιεί τις απροσδόκητες αποτυχίες (που "πονάνε" περισσότερο).

 

Ας αρχίσουμε με κάποιες τεχνικές μελέτης:

 1. Φρόντισε να καταστρώνεις τον κατάλογο των μαθημάτων που πρέπει να μελετήσεις.
 2. Ταξινόμησε την ύλη σου, αρχίζοντας από τα δυσκολότερα και καταλήγοντας στα ευκολώτερα (πάντα κατά την γνώμη σου).
 3. Κατά την περίοδο των εξετάσεων, δεν βλάπτει να καταστρώνεις λεπτομερές καθημερινό πρόγραμμα μελέτης, ανάπαυσης (τουλάχιστον 3 διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας) και άλλων υποχρεώσεων. Μέσα στην εβδομάδα "φύλαξε" 2 μισά απογεύματα για σένα και τους φίλους σου.
 4. Φρόντισε ώστε ο χώρος μελέτης σουν να μην δέχεται πολλά ηχητικά ερεθίσματα, να φωτίζεται επαρκώς και να κάθεσαι άνετα.

 

Περνάμε στη Μέθοδο μελέτης:

 1. Μην αποθαρρύνεσαι από τον λίγο χρόνο που ενδεχομένως διαθέτεις!
 2. Μη γυρίζεις πίσω κάθε 3 σελίδες για να ξαναδιαβάσεις αυτά που μόλις διάβασες
 3. Μη σπαταλάς το χρόνο σου σε ατελείωτες έρευνες για να ανακαλύψεις τη βαθύτερη σημασία κάθε λέξης που συναντάς. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, δεν ωφελεί ιδιαίτερα η ανάγνωση κάθε εξωσχολικού βιβλίου που θα πέσει στα χέρια  σου ακόμα κι ανα είναι σχετικό με το θέμα που μελετάς

 

Συμπεριφορά στη μελέτη

 1. Απόφυγε τις εκτενείς αντιγραφές κομματιών του κειμένου, όταν μελετάς. Προτιμότερο είναι να κρατάς συστηματικές σημειώσεις, να υπογραμμίζεις τα κυρια σημεία του κειμένου ή έστω να φτιάχνεις γραπτές περιλήψεις κεφαλαίων.
 2. Εξακρίβωσε τον βαθμό εκμάθησης των θεμάτων που μελέτησες.  Είναι πολύ σημαντικό το να καταφέρεις να αποδώσεις προφορικά το κεφάλαιο που μελέτησες.

 

Οικονομία της μελέτης

 1. Διάβασε σε κάθε βιβλίο τον πρόλογο ή την εισαγωγή, τις υποσημειώσεις, τον πίνακα περιεχομένων και τα συμπεράσματα.
 2. Αφού διαβάσεις το βιβλίο, κατανόησε τις έννοιες και βρες διαφορετικά παραδείγματα από εκείνα που αναφέρει το κείμενο.

 

Στρατηγικές βελτίωσης της εκμάθησης

 1. Για να απομνημονεύεις καλύτερα μάθαινε τμηματικά. Μεταχειρίσου διάφορα τεχνάσματα (π.χ. συνδυασμούς - παρομοιώσεις κ.λ.π.) για να συγκρατείς ευκολώτερα κανόνες, τύπους, χρονολογίες, σειρές λέξεων).
 2. Βρες κίνητρα που ξεπερνούν το σκοπό της επιτυχίας στις εξετάσεις. Ενδιαφέρσου για το θέμα που μελετάς, πλούτισε τις γνώσεις σου, καταρτίσου για τα μελλοντικό σου επάγγελμα και γενικότερα θυμήσου πως η μελέτη συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας σου.
 3. Σημείωνε καθημερινά τις προσπάθειες σου, π.χ. τον αριθμό σελίδων που μελέτησες ως το βράδυ.
 4. Ρίξε μια γρήγορη ματιά στο κείμενο που μελέτησες "πέρασε το" με τα μάτια χωρίς να σταματάς σε κάποια σημεία και χωρίς να το ξαναδιαβάσεις με δυνατή φωνή.
 5. Δείξε εμπιστοσύνη και σε δικές σου δοκιμασμένες στρατηγικές μελέτης και κουβέντιασέ τες με φίλους και συμφοιτητές.

Να είστε ψύχραιμοι, μεθοδικοί, συνεπείς και θαρραλέοι και όλα θα πάνε καλά!!!

Αγλαΐα Φιλίππου

Η Αγλαϊα Φιλίππου είναι Ψυχολόγος