Συνδεθείτε μαζί μας

Δημόσιοι χώροι χωρίς καπνό!

Ήταν 4 Φεβρουαρίου 2019 όταν οι εθελοντές της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, που με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα «Φάρος» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, άκουσαν με ικανοποίηση τον τότε Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινό Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι «ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί πλήρως και απολύτως». Λίγους μήνες αργότερα με χαρά διαπιστώνουμε ότι πράγματι η κυβέρνηση επιθυμεί την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, όπως άλλωστε ισχύει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. 

Με εγκύκλιο που έχει θέμα την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στις 26 Ιουλίου 2019 ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απευθύνεται στις Περιφέρειες της χώρας και στους φορείς του Δημοσίου στοχεύοντας στην διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας μέσω της αποτροπής των δυσμενών επιδράσεων του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους και στους χώρους συνάθροισης κοινού. Μάλιστα η εγκύκλιος ορίζει ότι, εκτός από τις απαραίτητες ενέργειες για την ενημέρωση του κοινού, απαιτείται παράλληλα και η υπενθύμιση της κείμενης νομοθεσίας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η εντατικοποίηση των ελέγχων αναφορικά με την ορθή και αυστηρή τήρηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου κατά προτεραιότητα.

 

Που ισχύει ο αντικαπνιστικός νόμος:

  1. Σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η., ΕΛ.ΤΑ. κ.λ.π).
  2. Σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως: Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Δημοτικά Ιατρεία, Ιδιωτικά Ιατρεία–Οδοντιατρεία, Φαρμακεία, Λοιπές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) κ.α.
  3. Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως: Σχολεία, Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα, Φροντιστήρια.
  4. Στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους.
  5. Σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.
  6. Στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς επίσης:

α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, (β) στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (γ) στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, (δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά προσδιορίζονται για τους καπνιστές, (ε) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, (στ) στα παντός είδους κυλικεία, (ζ) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων, η) στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νεότερα δεδομένα οδηγούν στην ανάγκη επικαιροποίησης της αντικαπνιστικής νομοθεσίας αφού αποδεικνύεται ότι το κάπνισμα μπορεί να αποδειχθεί εξίσου επιβλαβές και στους ανοικτούς δημόσιους χώρους. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, εκτός από τις σχετικές πρωτοβουλίες της που τακτικά δημοσιεύουμε, λίγες ημέρες πριν την έκδοση της εγκυκλίου, απευθύνθηκε γι’ αυτό το θέμα στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υγείας με την ακόλουθη ανοικτή επιστολή.

________________________________

Αθήνα, 23 Ιουλίου 2019

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, εκφράζει την ευαρέσκεια της για την αποφασιστικότητα με την οποία επιδιώκετε την εφαρμογή των αντικαπνιστικών διατάξεων, που έχει θεσπίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα σας παρακαλούσαμε όμως, να επεκτείνετε το μέτρο της απαγόρευσης και στους ακόλουθους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ:

  1. Παιδικές Χαρές
  2. Παραλίες της χώρας
  3. Άλση και πλατείες όπου βρίσκουν καταφύγιο αναψυχής οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας και τα μικρά παιδιά

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία μια από τις 10 καλύτερες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της Ευρώπης σε ότι αφορά τον αντικαπνιστικό αγώνα στην νεολαία, θα συνεχίσει να διαθέτει το επιστημονικό δυναμικό, την εμπειρία και τις διεθνείς σχέσεις της, για να ενισχύσει την προσπάθεια της Πολιτείας για ένα μέλλον ελεύθερο καπνού για όλους τους Έλληνες.

Με τιμή,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευάγγελος Φιλόπουλος 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ: Νικόλαος Κορδιολής

_________________________________________________________________

Η πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει -επιτέλους- τον αντικαπνιστικό νόμο αποτελεί οπωσδήποτε ευχάριστη είδηση που δικαιώνει σε μεγάλο βαθμό τις αντικαπνιστικές προσπάθειες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και των εθελοντών της. Ελπίζουμε μάλιστα ότι σύντομα οι προβλέψεις του θα συμπεριλάβουν και τους ανοικτούς δημόσιους χώρους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η καταπολέμηση της βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος βασίζεται όχι μόνο στην απαγόρευση αλλά και στην συνεχή ενημέρωση -ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Ας στηρίξουμε λοιπόν όλοι μαζί το μήνυμα της απαλλαγής από τον καπνό ώστε σύντομα και η αντικαπνιστική νομοθεσία να στερηθεί του αντικειμένου της.