Συνδεθείτε μαζί μας

Απαγόρευση καπνίσματος: Η μη τήρηση του νόμου έχει αρνητικά αποτελέσματα!

Από την 1η Ιουλίου 2008 έχει απαγορευθεί το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, με μικρές – ειδικές- εξαιρέσεις. Ο σχετικός νόμος έτυχε μεγάλης δημοσιότητας, καθώς συνοδευόταν με την υπόσχεση του κράτους ότι αυτή τη φορά θα μεριμνούσε για την αυστηρή τήρηση του.

Τα χρόνια πέρασαν, οι έλεγχοι μετά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του νόμου ατόνησαν έως ότου έπαψαν και ο καπνός πάλι εμφανίστηκε σε πολλά μέρη όπου ο νόμος το απαγορεύει.  

Αυτή η ασυνέπεια στην εφαρμογή της απαγόρευσης καπνίσματος (αλλά και η μη επέκταση της σε όλους γενικά τους χώρους), δεν βοηθά στη διακοπή αυτής της ανθυγιεινής συνήθειας. Αυτό το επιβεβαιώνει και μία πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Οχάιο, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν πρώιμα.  ( Πηγή: https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_156279.html )

Σύμφωνα με την έρευνα διαπιστώθηκε πως η μεν αύξηση της τιμής των τσιγάρων οδήγησε περισσότερους βαρείς καπνιστές στο να διακόψουν, ενώ η απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους βοήθησε σημαντικά τους περιστασιακούς ή ελαφρύς καπνιστές να μην μετατραπούν σε βαρείς ή και να διακόψουν τη συνήθεια τους.

Θεωρούμε ότι αποτελεί πράγματι αδήριτη ανάγκη να παραμένουν οι δημόσιοι χώροι ελεύθεροι καπνού. Εφόσον το κράτος ολιγωρεί, ας αναλάβουν οι μη καπνιστές ενεργητικότερο ρόλο και ας απαιτήσουν το νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους να αναπνέουν αέρα μη μολυσμένο από καπνό. 

Ιδιαίτερο πρόβλημα για μια τέτοια ενεργή συμμετοχή φαίνεται να υπάρχει στην ελληνική επαρχία, όπου οι στενές συγγενικές & κοινωνικές σχέσεις, οδηγούν τους μη καπνιστές στο να μην διεκδικούν την τήρηση του νόμου από τους καπνιστές. Όμως, δεν είναι ο μη καπνιστής που ενοχλεί, αλλά ο καπνιστής, που εκτός από τη δική του υγεία βλάπτει  και την υγεία των άλλων. Και για το τελευταίο δεν έχει απολύτως κανένα δικαίωμα ή δικαιολογία!

Ευάγγελος Φιλόπουλος

Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος είναι Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Ευρωκλινικής, (τέως Διευθυντής Κλινικής Μαστού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ») και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, 

Βρείτε τον Ευάγγελο Φιλόπουλο στο Facebook, στο pinterest και διαβάστε τις αναρτησεις του στο tumblr